Времената на рицарите и мускетарите са отминали отдавна, но не и вярата в рицарските добродетели и ценности. Те залягат дълбоко във философията на следващите герои, с които ще ви срещнем.

Издръжливи, находчиви, бързи, с психика на шампиони. Кои са талантите на българската фехтовка?

Това е игра на шах със 100 км/ч. В битка с оръжие в ръка. Концентрация и физика. Ум като бръснач и рефлекси – по-бързи от светлината.

Един позабравен романтизъм, който ни връща хилядолетия назад. Напомня за времената на рицари и мускетари.

Мускетари или рицари? Рицари или мускетари? Те са съвременните повелители на шпагата. Мотото им е: Бърза мисъл, още по-бърза сабя. Запознайте се с Панчо Пасков и Любчо Бурнев – млади надежди за олимпийски и световни върхове.

"Просто изведнъж се запалихме. Ние преди тренирахме плуване, но фехтовката ни грабна и не сме спирали оттогава досега", разкриват те пред камерата на "Събуди се" по NOVA.

Приятели в живота, противници в залата и конкуренти по състезания.

Фехтовката далеч не е най-популярният спорт у нас, а и по света. Въпреки това, страната ни остава в световната история с големите успехи на Васил Етрополски. През 1983 година сабльорът покорява върха, като става световен шампион на сабя във Виена. До ден днешен е единственият българин, избран за най-добър спортист на България. Три пъти печели световната купа.

Преди 10 години заедно с приятели и съмишленици решават да предадат нататък тайните на златната сабя.

И така създават Академия "Етрополски", кръстена на шампиона. Първите си стъпки по отъпкания път си проправят талантливите и трудолюбиви Панчо и Любчо в училището за бъдещи рицари и медалисти.

Къртовският труд, психиката от стомана и изморителните тренировки са препъни-камъните по пътя към върха.

Който иска, ги прескача и успява. А резултатите не закъсняват. Владеят до съвършенство не само реакциите си, но и психиката си. Ако за милисекунда миг се разсеят, губят боя. Ред е на съперника.

Фехтовката е спорт за истински джентълмени. Уважението към противника е безусловно.

Но и за истински дами. В академията изгрява звездата на 17-годишната Йоана Илиева. Обиква сабята, когато е само на 8 години.

Сега е трета в световната ранглиста. С реални шансове, хъс и труд да бъде най-добрата сред най-добрите. Талантите ни във фехтовката не се страхуват от нациите с традиции в спорта като Русия, Италия, Франция, Германия, Иран и САЩ. Или от хегемона в мъжката сабя Корея.