Големият български боксьор и възпитаник на ЦСКА Кубрат Пулев говори за CSKA.bg преди поредната си битка на професионалния ринг. Той даде интервю и в своя личен профил във Фейсбук. Компилация от двете интервюта ви предлагаме по-долу.

Пулев заяви, че подготовката му върви по план и очаква победа пред невероятната българска публика. Кубрат Пулев съобщи, че в името на българските фенове на бокса е направил всичко възможно отново да боксира в България и дори цените на билетите да бъдат на достъпни цени. Голямата галавечер, в която Кубрат Пулев ще защитава Интерконтиненталната си титла на Световната боксова асоциация (WBA), е на 28 април (петък) в "Арена Армеец" в София.

Претендент за отличието е американецът Кевин Джонсън, който до момента е изиграл 38 мача на професионалния ринг, от които е спечелил 30, като е допуснал 7 загуби и има едно равенство. Българският боксьор има изиграни 25 мача на професионалния ринг, като е спечелил 24 победи и е допуснал само 1 загуба.

Началото на боксовата галавечер е от 19:00 часа, като преди големия мач между Кубрат Пулев и Кевин Джонсън на ринга ще се качи и друг възпитаник на боксовата школа на ЦСКА, братът на Кубрат - Тервел Пулев. Само преди два дни той постигна втората си победа и то пак с нокаут на профосионалния ринг. Съперникът на Тервел все още не е ясен. До момента интересът за билети за боксовия спектакъл е голям, като се очаква „Арена Армеец” отново да бъде препълнена. Билети се продават в мрежата на EVENTIM.

- Остават 18 дни до гала-вечерта в София, как върви подготовката?

- Супер. Провеждам спаринги. Кросове по 10 километра. Тренирам много здраво. Изключително важно в такъв етап от подготовката е и да няма контузии. Засега успявам. (Смее се)

- Много или малко ти се струват тези 18 дни?

- Малко! Като знам само как ще излетят. Но дните са абсолютно точно толкова, колкото са ми необходими да бъда в оптимална форма за 28-ми април. От два месеца се подготвям усилено.

- Кевин Джонсън вече си позволи някои твърде смели коментари. Като например, че идва в София, за да те нокаутира пред българите. Би ли му отговорил?

- По принцип на подобен род нападки имам един и същ отговор: хубаво е човек да иска, но да може да го направи и наистина да го направи, са коренно различни неща. С Ули Вегнер продължаваме да работим усилено и върху защитата. Успяхме да подобрим доста неща и мисля, че на Джонсън ще му бъде изключително трудно да ме достигне. Колкото до конкретната закана, че ще ме нокаутира... Какво да кажа, освен, че ще му остане една несбъдната мечта. Освен с поглед да успее (смее се). Той е с повече опит от мен на професианлиня ринг. Но аз съм от друга величина и се надявам той да не бъде проблем за мен. Преди седмица-две имаше суперизненади в тежката категория. Така че нищо не се знае. Аутсайдери побеждават в първия рунд.

- Има ли от какво да се притеснявате?

- Аз се радвам, че няма контузии. Сега няма такова нещо, чувствам се силен и уверен.

Джонсън обещава зрелищен нокаут срещу Пулев в София

- Чувстваш ли се по-специално от факта, че ще се боксираш отново в България, при това и с Тервел в една гала?

- България винаги ме кара да се чувствам по-комфортно. За мен винаги е по-хубаво усещането да знам, че като изляза и всички в залата ще ме подкрепят и то супер емоционално, както никъде по света. От друга страна, мач в България е задължаващ, още по-важна е победата, заради българите. Това обаче не ме тревожи, защото последният път (на 3-ти декември - б.р.) атмосферата бе невероятна. Такава публика дава криле, енергия и сила. На мен винаги българската подкрепа ми е помагала много на ринга.

- Тервел постигна светкавична, втора победа при професионалистите. Как виждаш неговото представяне дотук?

- Тервел е много организиран.Трябват му повече мачове. Тренира много стриктно. По-стриктно дори от мен самия. Закономерно победи. Личи си, че все още му липсва опит в професионалния бокс, но опитът идва с времето и с натрупаните срещи и победи. В Берлин обаче показа, че не случайно е бронзов медалист от олимпийски игри. Много е бърз, много техничен, въобще, супер боксьор. Няма какво да чака и трябва да дава пълна газ. Няма контузии, съхранен е и има бъдеще в професионалния бокс.

- Освен за 28-ми април, мислиш ли понякога и за 29-ти (на 29-ти, в Лондон се боксират Антъни Джошуа и Владимир Кличко - б.р.). Имаш ли прогноза какво ще се случи в Лондон?

- Според мен, Джошуа ще победи. И това означава, че ако всичко върви по план, до края на годината ще се изправя срещу него.

- На предишният ти мач в България трибуните настръхнаха след появата ти в залата, облечен в ямурлук и под звуците на песента "Притури се планината" на великата Валя Балканска. Сега подготвяш ли подобни изненади?

- Винаги съм държал на българското, на това българският дух да се вдигне. На второ място идва шоуто. Надявам се и сега да е така. Ще има емоции за феновете на "Рамщайн". Фронтменът на групата Тил Линдеман ще доведе в София приятелката си, която също е доста известна личност.

- На първата гала в "Арена Армеец" имаше 16 хиляди зрители. Очакваш ли и на 28-ми април такъв интерес?

-Толкова темпераментна и жадна за емоции публика като българската, няма никъде! Дори немците бяха възхитени. Но сега в продължение на седмица, водех дебати с тях цените на билетите да бъдат намалени още, да станат по-достъпни, за да може да са по джоба на абсолютно всеки, който има желание да гледа на живо. Колкото да отидеш на кино са. В България за мен винаги е било приятно да играя. Даже в България са ми най-малките хонорари, но винаги ще държа да е в България. Дори и мач за световна титла бих искал той да е в България. Правя това и заради самия бокс в България. Надявам се в България да се върне интересът към бокса и да направим повече мачове тук.

- Помагате ли на младите момчета от ЦСКА?

- Който ме е питал за съвет, винаги съм казвал и съм отделял необходимото внимание. Не е малко някой да даде съвет, особено такъв като мен. На мен само Михаил Таков и хората, които са били преди мен на професионалния ринг, но те не са много. По-важното е, че тези хора имат кумир. Когато един народ има идоли, той има и бъдеще. ЦСКА безспорно е много добра школа в България. По-важното е хората да свикнат да гледат този спорт, да имам и последователи. хора, дори и след мен, да се радвам, че българин прославя България. ЦСКА беше голяма школа и затова се сетих нещо. Сега тренирам при немски треньори, но школата, която ми е дал ЦСКА, все още ми помага и винаги ще ме държи едно стъпало пред другите. Това го оценявам сега. ЦСКА като школа не трябва да се занемарява, да не се закриват зали. Да си бъде на ниво, както е било. За съжаление всичко е свързано с пари.