Съмнения около финансови злоупотреби при изграждането на спортна зала "Колодрума" бяха добавени към обвиненията към кмета на Пловдив Иван Тотев.

Депутатите от Патриотичен фронт обявиха, че ще сезират прокуратурата за финансови злоупотреби при строежа на съоръжението, което струва 49 милиона лева. По случая работи и Държавната агенция за финансов надзор.

"Констатацията на Агенция Държавна финансова инспекция е, че има 7 700 000 лева, стойност на неправилно проведени процедури," заяви депутат Борис Янчев пред NOVA. "Ще сезираме главния прокурор по въпросите за изграждането на спортния комплекс "Колодрума", както и връзките между изпълнителите на тази поръчка и семейството на Иван Тотев."

Пловдивският окръжен съд ще решава днес дали Тотев да бъде временно отстранен от длъжността си.

Чети новините от Пловдив тук!

Тотев бе обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева.

Заседанието бе насрочено по искане на Софийска градска прокуратура с мотива, че има достатъчно основание кметът на Пловдив да бъде отстранен от поста.

Обвинението се уповава на чл. 69 от НПК, който допуска, че ако остане на поста си, кметът може да създаде пречки за обективно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Освен това свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, се намират в пряка йерархична зависимост от него, което също би повлияло върху събирането на доказателства по настоящото производство.

Сред разпитаните до момента са и служители на общината, които са били сред членовете на комисията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) по проведените процедури.