Редица клубове от българското първенство по плажен футбол излязоха с декларация до БФС, в която изразяват загрижеността си относно развитието на спорта в България. Те смятат, че футболната централа трябва да обърне далеч по-сериозно внимание на този спорт. 
 
Споделяме декларацията в следаващите редове, без авторска намеса:
 
До спортната общественост и БФС
От клубовете и отборите по плажен футбол
 
Спортно-състезателният сезон в плажния футбол започна. По света и в Европа стартираха много мероприятия и след трудната 2020 година натовареността в тази най-атрактивна разновидност на футбола се връща в обичайния си ритъм. Всички ние, които полагаме усилия да развиваме плажния футбол в страната, сме притеснени за развитието на спорта у нас.
От три години се премина към нов формат на първенството ни, който се харесва, и всички смятаме, че е много удачен. Благодарение на партньорите и спонсорите на първенството, шампионатът ни стана привлекателен и повиши нивото си, клубовете получават финансова подкрепа, осигурени са средства за обслужването на срещите, организацията на турнирите е на високо ниво и се доближихме до популярните модели в Европа. И през тази година има уверение, че ще се подобрява организацията, местата, където се провеждат мачовете, и броя на отборите.
За съжаление обаче научаваме, че относно българския национален отбор отново ще има проблеми. Преди три години БФС заяви, че няма възможност да подпомага финасово клубовете и организацията на първенството, като се ангажира единствено с поддръжката на националния отбор. Въпреки това, през 2019 година поради посочени административни причини, отборът не участва на финалите в ЕВРО лигата, въпреки, че се беше класирал и не взе участие и в световните квалификации. През 2020 година националният отбор нямаше нито едно събитие, а сега в официалния календар присъстват световни квалификации и ЕВРО лига, като от БФС заявяват, че ще се участва само на ЕВРО лигата.
Ние, клубовете по плажен футбол, които полагаме немалко усилия тази разновидност на футбола да се развива в страната, считаме че органът, който се грижи за футбола у нас - БФС, е хубаво да обърне по-голямо внимание към този спорт и да спази поетия ангажимент към нас, към спонсорите на първенството и към хората, които се стараят да развиват този спорт и осигурят участие на двете официални събития през сезона. Няма да даваме примери с много от другите държави в Европа, които освен гореспоменатите събития имат планирани други мероприятия, приятелски срещи и подготвителни периоди.
За всички нас е важно да получим подкрепа и заедно с БФС да продължим по пътя на развитието и все по-голямата популяризация на плажния футбол в България!
МФК Спартак (Варна)
СА-МВР (София)
ФК Русе (Русе)
ФК Свети Никола (Бургас)
ФК Любимец-13 (Варна)
ФК Атлетик (Каблешково)