Световната звезда в таекуондото и една от 100-те най-влиятелни личности според BBC Кимия Ализаде, получи български паспорт и ще може да се състезава за нашата страна на европейското първенство в Белград през май и на предстоящите Олимпийски игри в Париж. Пред NOVA 25-годишната иранка разказа за пътя си до България и мечтата за олимпийска титла в Париж това лято. 
 
"Бях само на 18, когато завърших трета в Рио де Жанейро и станах първата жена в Иран с медал от Олимпийски игри. Беше исторически момент и нямам търпение той да се повтори в Париж", заяви Кимия. 
 
През 2020-а напуска Иран и се мести да живее в Европа. Има предложение да продължи кариерата си в Германия, но от родината й стопират нещата. 
 
"Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран. Исках само да бъда свободна. Отне ми доста време, но всичко вече е зад гърба ми и сега съм готова да дам всичко от себе, за да стъпя на върха в Париж и да развея българското знаме. Всяка сутрин ставам с тази мечта, която се е превърнала в моя основна цел", заяви таекуондистката. 
 
Очаквайте цялото интервю с Кимия Ализаде в предаването "На фокус с Лора Крумова" днес от 16:30 часа по NOVA