Домакинът на футболния Мондиал през 2022 година Катар изпрати писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) за намерението си да приеме Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2032 година.

Освен Катар, за организиране на най-голямото спортно събитие в света кандидатстват Индия, Австралия (щатът Куинсленд), Шанхай и съвместната кандидатура на Сеул (Република Корея) и столицата на КНДР Пхенян.

Според промените през 2014 година страната трябва да изпрати писмо до МОК, за да влезе в "постоянен диалог" относно организацията на Игрите.

"Заявлението поставя началото на важен диалог с бъдещата домакинска комисия на МОК за по-нататъшно проучване на нашите интереси и определяне на това как Олимпийските игри могат да повлияят на дългосрочните цели на Катар за развитие", каза шейх Хоаан бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, ръководител на Националния олимпийски комитет на Катар.

Преди това Катар искаше домакинството на Олимпийските игри през 2016 и 2020 година, които бяха дадени съответно на Рио де Жанейро и Токио. Миналата есен столицата Доха прие световното първенство по лека атлетика. То обаче бе слабо посетено заради високите температури. През 2022-а страната ще бъде домакин на световното първенство по футбол, което ще се проведе по изключение между 21 ноември и 18 декември. Именно критичните атмосферни условия през лятото ще са основната въпросителна пред организаторите при една евентуална олимпиада през 2032-а година.

Най-големият спортен форум на планетата никога не се е провеждал в страна от Близкия изток, а Катар ще бъде първата нация в региона, която е домакин на най-големия футболен форум.