Оказва се, че у нас няма задължителни правила за едно от най-популярните забавления – картинга. Това сочи разследване на NOVA.

Без каски, без колани, с неработещи спирачки и без ограждения. Така изглеждат три от общо петте писти в София. Една трета от пистите в страната са в столицата.

Със скрита камера екип на NOVA провери ще се погрижи ли някой за сигурността ни.

Николай Върбицалиев е в световния топ 3 на картинг за любители. Хобито си е превърнал в бизнес. Грижата за сигурността на клиентите обаче твърди, че е въпрос на личен избор.

„Няма институция в България, която да следи за това нещо. Това е жалко, защото се движат с 60-70 километра в час и могат да бъдат наистина опасни“, обяснява Върбицалиев.

От NOVA се свързват с Агенция за технически надзор, те на свой ред препратили към Автомобилна администрация, те към Министерството на спорта и районните общини, които съветват да бъде потърсена Столична община, където имали известно отношение по темата, но само колкото се отнася до разрешителното за строеж.

„Картингите подлежат на съвсем различен контрола“, обяснява архитект Влади Калинков.

Известен контрол имали и Комисията за защита на потребителите, но само от части.

„Да има информационни табели, персонал, който надлежно да разясни това“, споделя председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

Повече от репортажа може да видите в прикаченото видео!