Българският тежкоатлет Карлос Насар попадна сред номинираните за "Щангист на годината в Европа за 2021 година", съобщиха от Българска федерация по вдигане на тежести. Европейската централа организира вота, а за българския представител може да се гласува на следния линк: https://vote.ewf.sport/form_votes_new/

Едва на 17-годишна възраст Карлос Насар изуми специалистите като стана световен шампион за мъже на първенството в Ташкент през декември, където постави рекорд на планетата за мъже, младежи и юноши в изтласкването. 

Наред с това миналата година Насар е и европейски вицешампион за мъже в кат. 81 кг. Роден е в Париж на 12 май 2004 г., майка му е българка, а баща му - ливанец. Израства в Червен бряг, там прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който е негов личен наставник и до днес.
 
13-годишен е извикан в националния отбор и в първото си голямо първенство остава на крачка от медалите с четвърто място на европейско до 15-годишни в Косово 2017. Следващият сезон вече е на върха - европейски шампион при 15-годишните от шампионата в Милано. Година по-късно е със злато и от световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от европейското до 15 г. в Ейлат. През 2020 г. спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу. Миналата пролет стана европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг завърши само на един кг след италианеца Антонио Пицолато.

Шест месеца по-късно обаче българинът бе безапелационен и едва 17-годишен грабна световната титла при мъжете на първенството в Ташкент с двубой 374 кг, плюс злато в изтласкването със световни рекорди за юноши, младежи и мъже с 208 кг.