Международната и европейската атлетика имат твърда, категорична и непроменима позиция относно участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания, заяви Добромир Карамаринов, който е президент на Европейската атлетика. 
 
"Няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели под каквато и да е форма, включително и неутрален флаг", категоричен бе на пресконференция Карамаринов като отговор на думите на президента на МОК - Томас Бах, който заяви, че от организацията обмислят връщането на спортисти от двете страни под неутрален флаг на Игрите в Париж идното лято.
 
„Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика, Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, обясни той.
Карамаринов коментира и шансовете на Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността за провеждането на Европейско първенство в зала на територията на страната ни. 
 
„Преди няколко дни колегите от Българска федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо за намерение – зала, в която могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Да, възможно е, първата възможност е 2029 година, защото 2025 имаме утвърден домакин, а 2027 имаме два кандидати. Българска федерация лека атлетика, Община Бургас и принципна заявка от Министерството има, че такава кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация.
 
Това е възможно и искам да се случи – 2029 или 2031 в краен случай. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако Европейско първенство в зала се проведе, решението ще се вземе в този мандат. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да проведем Европейско в зала в България“, добави той.
 
Какво още каза Карамаринов - гледайте във видеото