Тайбе Юсеин е единствената ни спортистка с европейска и световна титла в олимпийските видове спорт през 2018 година. Нашата състезателка в борбата се завърна в родното си село Мъдрево, където бе посрещната подобаващо. Вижте какво стодели Тайбе Юсеин и нейните треньори в репортажа на предаването „Събуди се” по NOVA.

„Чувствам се много добре. Завръщам се у дома. Тук съм израснала. Усетих любовта на хората и съм щастлива. Мисля си за Мъдрево и ми се иска по-често да се прибирам тук”, каза Тайбе.

„Тайбе Юсеин е дъщеря на кръстника ми. Започна при мен от първи клас в спортната зала. Веднага показа, че има талант . В този район има 13-14 клуба по борба. Има турнири. Тя започна да печели медали и разбра, че работата с нея е много сериозна. Така работихме с нея до пети клас. След което я отстъпих на Сава Семков”, разказва първият треньор на Юсеин – Мустафа Кесман.

„Тя дойде ученичка в Русе, в Спортното училище. Завърши го. След това беше наша състезателка още две-три години, след което отиде в Левски. Докато беше при нас стана световна шампионка за девойки, беше спечелила няколко медала от европейски първенства. Много леко се работи с нея, изключително отдадена е. Много амбициозна е, иска да постигне сериозни резултати и дава всичко от себе си. Тя е много умен човек, притежава сериозен интелект. Каквото се каже, се прави. Тя трябва да стане олимпийска шампионка. Аз съм много горд с нея. В тези времена показахме, че нашата земя може да ражда шампиони. Нека целият свят да разбере къде е Мъдрево, къде е Русе. Надявам се в тези региони да има повече инвестиции и те да се завърнат. Да има деца и училища, в които нашите треньори да ги обучават. Тук има гениални спортисти от едно време.”, добавя Сава Семков.

„Спомням си всички тези улици – аз по тях само тичах. Не знаех какво е да ходя, само тичах. Исках винаги да съм първа в залата и да си тръгвам последна. Същото се отнася и за училището. Състезавах се със съучениците им кой ще отиде пръв на училище.”

„Обичам разходките сред природата. Вече като по-улегнал човек, започнах да ходя. Обичам разходките по моловете, чета книги. В момента чета автобиографията на Агата Кристи и ми харесва. Падам си по биографичните книги. Намирам във всяка една една нещо вдъхновяващо. Гледам да не са само за известни спортисти, а за успели личности.”

„Обичам да готвя и мисля, че се справям. Доставя ми и удоволствие. Като имам свободно време, си приготвям сама храната. Когато съм си вкъщи, мога да си регулирам какво и колко приемам. На лагера – треньорът отговаря за хранителния режим”, споделя Тайбе.

„Надявам се да се случи така както си го мисля. Жертвам от свободното си време,у жертвам от социалния и емоналния си живот. Но мисля, че ще си струва един ден. Гледам в момента спортът да е на първо място, а след това ще се съсредоточа и върху личния ми живот”, завършва именитата ни спортистка.

„Надявам се в тези региони да има повече инвестиции и те да се завърнат. Да има деца и училища, в които нашите треньори да ги обучават. Тук има гениални спортисти от едно време. Наш патент е да имаме шампиони”, казва от своя страна кметът на Мъдрево Салим Мустафа.