Контактни групи от по трима представители на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) ще водят разговори и ще работят за обединението на родния шахмат. Това стана ясно след срещата между двете организации, инициирана от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, в която участва и председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак.

„Темата е от голямо обществено значение и касае спорт, обичан от българите. Надявам се двете групи да излязат с положително решение на казуса. Рано или късно, колкото и да са големи различията, трябва да се намери верният път, по-който да се върви напред. Вярвам, че разумът ще надделее над емоциите“, заяви Илиев.

Министърът на младежта и спорта бе категоричен, че двете федерации трябва да търсят точките на обединение, а не на разединение. „Най-голямата обединителна линия е тази, при която нашите спортисти имат шанса да участват и на национални, и на международни първенства“, добави министър Илиев.

startphoto.bg
10 снимки

Председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак подчерта, че голямата цел е осигуряването на спокойствие и добра подготовка на българските състезатели.

„Готови сме за обединение при равнопоставеност и излъчване на ясни правила за администриране на държавния и международния спортен календар“, каза председателят на БФШ 2022 Венета Петкова.

Председателят на БСФШ Милен Василев акцентира, че проблемите в българския шахмат са много дълбоки и не трябва да се прибързва при взимането на решения.