Украинката Валентина Верецкая, която наскоро избяга от страната си и потърси убежище в Израел, спечели маратона на Йерусалим при жените.
 
Въпреки дъждовното време и ниската температура в състезанието взеха участие около 25 000 човека, сред които и 40-ина украинци, а 31-годишната Верецкая спечели с време 2:45.56 часа.
 
Валентина Верецкая, която спечели и маратона на Тирана в Албания през миналия октомври, избяга в Полша, а след това и в Израел с дъщеря си, докато съпругът й е останал в Украйна, за да служи в армията, съобщиха организаторите. 
 
След успеха атлетката позира с украинско и израелско знаме във всяка ръка. Тя обясни, че е участвала в надпреварата, за да се чуе гласът й и призова за обединение и край на войната". 
 
"Бягах и мислех за родината ми и хората там. Чувах ги в главата си, докато тичах", каза тя след победата. 
 
Министърът на спорта на Израел Хили Тропер обяви в четвъртък, че е постигнато съгласие с вътрешното министерство в Израел да бъдат настанени 100 украински спортисти, които бягат от войната. Самият той разкри, че е настанил в дома си майка и 9-годишния й син, като тя е смятана за голяма тенис надежда.