Старши треньорът на българският национален отбор по вдигане на щанг Иван Иванов говори след поредния допинг скандал, който се разрази по-рано днес. Както е известно, в него бяха замесени цели девет държави, като в това число не попадна България.

Щангисти от Русия, Казахстан, Азербайджан, Беларус, Китай, Армения, Молдова, Украйна и Турция бяха уличени в положителни допинг проби след повторното отваряне на проби от Олимпиадите през 2008 и 2012 година.

Огромен скандал в щангите

Положителните проби са 49 като сред тях 30 са на медалисти от въпросните Игри. Най-вероятно това ще доведе до размествания в крайните класирания, а може да се стигне и до много по-тежки последствия като изваждането на щангите от олимпийската програма.

„Към момента има предложение всички тези държави да бъдат изключени от предстоящото световно първенство, което е в края на новември в САЩ. Дали ще се одобри това предложение ше се реши на 30 септември, когато е Изпълкомът на световната федерация”, коментира Иванов.

„Политиката в спорта стана много неприятна за Русия. Тази държава бе натисната от всички страни, но мисля, че не само Русия трябва да понесе тези негативи. Трябва да ги понесат всички,които са замесени в тези скандали било то пряко или косвено”, каза още той.