Много съм щастлива, че NOVA започна кампанията "Дарителите", в която те се обявяват с имената им. Когато говорим за дарители, няма малки и големи. Това каза в ефира на „Събуди се” изпълнителният директор на Нова Броудкастинг Груп Ива Стоянова. 

"Подкрепям това, че има много дарители. Те оформят нов обществен елит - хората, които ги е грижа за другите хора. Те не говорят, те даряват."

Тя обяви, че медията стартира още една кампания - на служителите на NOVA.

"Това е кампания на служителите на NOVA и аз се радвам, че всички добре я приемат и откликват. Естествено, провокирани сме на първо място и от собствениците, които вече дариха близо милион за борбата с COVID-19. И от това, че всеки ден съобщаваме в новините си кои са поредните хора и фирми, които са дарили. И в крайна сметка, когато правим това, ние сме съпричастни по този начин. Но решихме да направим нещо, което е в повече. Нещо, което не е просто от NOVA, а от хората, които работим в NOVA.

Кампанията, която започваме, е кампания за всички онези зрители, които ни пишат всеки ден, за жалост. Всеки ден ни пишат самотни майки с деца, хора, изпаднали в трудно положение поради загубата на работа, хора, които задават въпроса „Аз как ще оцелея?“. Ние имаме грижа и отговорност към тези зрители, тъй като, за радост, болниците и медицинските екипи получават огромна подкрепа. Но нашата грижа и отговорност решихме да бъде към онези зрители, които сега ще се справят много трудно.

На имейл zaedno@ntv.bg могат да ни пишат всички, които имат нужда от помощ. Служителите ще съберат пари и ще предоставят най-малкото продукти, които да дарим”, каза Ива Стоянова.

NOVA вече направи дарение на стойност над 70 000 лева на „Пирогов”. Предстои да дарим още 72 000 лева за закупуването на респиратори и 10 перфузора. Всичко това правим по съвет на ген. Мутафчийски. И пак по негова препоръка тази техника няма да бъде дарена на конкретна болница, а ще стои в резерва, тъй като има много болници в страната, които  както виждаме във всеки следващ ден се сблъскват със случаи на COVID-19. Това ще е резервната апаратура, която във всеки един момент ще може да замине по посока на най-нуждаещите се”, каза още изпълнителният директор на Нова Броудкастинг Груп.

"Много е важно да кажем, че журналистите, заедно с медиците, ние сме на първа линия. Тед Търнър беше казал: „CNN ще го има и журналистите ще са там – ако дойде краят на света, журналистите ще са там да го отразят.“ Така че изключително много благодаря на всички колеги, на всички онези, които всеки ден, спазвайки всички предпазни мерки, всеки ден са на „фронтовата линия“. Заради зрителите, за да ги информираме, защото вярваме, че те трябва да знаят.“, смята Ива Стоянова.

Тя бе категорична, че цялото ни общество трябва да бъде благодарно на хората, които работят за сигурността на всеки един от нас.

Относно извънредното положение, тя подчерта, че това е единствената сигурна превантивна мярка. И цитира директора на Световната здравна организация, който казва: „Бързото вдигане на ограниченията, въведени от страните във връзка с коронавируса, може да доведе до засилването на пандемията и до предизвикване на по-сериозни икономически загуби.“

"Въпросът е как ще се настроим за това да останем у дома. Аз вярвам, че това е едно време, което ни прави по-добри и по-солидарни. Дано по-дълго да ни държи тази вълна - да ни е грижа за другите. Колкото и да ни е трудно, колкото и да е разместване на навиците ни на живот, ние се връщаме към добродетелите. Вярвам, че ставаме по-добри и нека намерим позитивните причини да останем у дома, за да се предпазим", каза още Стоянова.

Целия разговор гледайте във видеото.