След 6 години екип на NOVA се срещна за втори път с талантите ни в спортната гимнастика - близнаците Исус и Христос Маринови. Виждаме ги пораснали, по-уверени, забравили за болката в рамената, но все така рамо до рамо, амбициозни и устремени към световните спортни върхове.

С тях са свързани и надеждите на България за призово класиране в предстоящата Световна купа във Варна. Най-силният уред на Маринови, чиито идол е големият Йордан Йовчев, са халките, а класирането на финал в точно тази дисциплина е сред най-големите им мечти.

„Просто съдба. Да играем този уред, на който идолът ни е един от най-добрите играчи в света на тоз уред и като цяло гимнастик и легенда”, коментира Исус.

Въпреки скромните си 23 години, близнаците вече умело съчетават тежката подготовка с треньорска дейност, а Исус не крие, че дори и свободното си време прекарва с децата в залата.

„Аз обичам да съм в залата с малките деца, много ме стимулират да работя. Както и така се чувствам доволен от себе си, когато успявам да ги науча нещо, да им давам пример и да ги възпитаваме тук, в залата”, коментира Христос.

„Също така се занимаваме и с детски групи от 6 часа до 7 и половина в залата и работим с доста дечица и точно на това ги учим – на възпитание, дисциплина, да имат воля да работят, да не се отказват, да са търпеливи”, добави Исус.

Относно Световната купа във Варна, възпитаниците на Владимир Янев признават, че се чувстват готови, а треньорите са доволни от формата, в която се намират.

„Ами, най-трудното е да навлезеш във форма. На нас малко време ни остава до състезанието. Мисля, че нещата се получават. Аз съм и след травма. Трудно ми е, но мисля, че навлизаме във форма, действаме, по план работим, всичко върви, както трябва. Треньорите са доволни. Единственото, което остава, е да излезем и да покажем това, което правим всеки ден. И това е, всичко е окей”, каза Христос.

Треньорът на Владимир Янев потвърди тези думи. „Засега се развиват добре, гледаме да ги вкараме във форма точно за седмицата, в която е състезанието. Засега е много добре, на халки ги видяхте, те имат по един елемент да вкарат вътре, който не е проблем, но предвид издръжливостта, засега е това. А от другата седмица започваме нацяло, защото то си дойде вече”, заяви специалистът.

От 1 до 3 септември морската ни столица ще бъде домакин на Световата купа по спортна гимнастика за трета поредна година. Участие ще вземат над 100 гимнастици от 20 държави.

„Искам да да приканя всички фенове на гимнастиката, всички които имат желание да дойдат, да гледат. На 1, 2 и 3 септември е състезанието в Двореца на културата и спорта, вход безплатен. Заповядайте да се насладите на една наистина елитна гимнастика”, каза от своя страна председателят на родната федерация по гимнастика Красимир Дунев.

И макар Олимпийските игри в Токио все още да са далеч, целта пред българската федерация вече извесна:

„На края на септември има СП в Монреал, Канада. Така че СК във Варна в момента ще бъде едно изпитание за СП. Нашата цел е да се класираме с отбор за олимпиадата, което ще е изключително трудно, но ако може индивидуално да пратим, да се класират състезатели, това наистина ще е успех за нас”, добави Дунев.