Милка Манева получи сребърния си медал от Олимпийските игри в Лондон шест години по-късно. Родната състезателка по вдигане на тежести в категория 63 килограма се класира пета през лятото на 2012 година, но след повторни тестове, установили наличие на забранени субстанции в конкурентките ѝ, тя се окичи с престижното отличие.

Историята за тази закъсняла справедливост бе във фокуса на внимание и на сутрешния блок на NOVA – „Събуди се“, където Манева сподели своите вълнения.

„2012-а бях пета, 4 години по-късно дисквалифицираха три заради допинг и две години след това медалът е в ръцете ми. Тежи медалът. Трудът е голям. Страхотно е, сбъдната мечта е. Първите 4 години до обявяването на новината за допинга бе нещо свършено. След това две години ден и нощ мисли. Не спях, блъсках си главата. Така бе до вторник. Не знаехме какво става. Тогава ни казаха от БОК, че медалът е дошъл и няма връщане назад. Аз съм учила в НСА, тя ми е дала препитанието. Щастлива съм, че ме наградиха тук. Стефка Костадинова е уникален спортист и човек. За мен бе чест, че тя ми връчи медала“, каза Манева.

„Усещането е двустранно да вземеш медал така. За съжаление, Милчето не изживя върховния миг да се качи на олимпийската стълбица, но го получи сега. Така България има третия медал от игрите в Лондон“, каза на свой ред Стефка Костадинова.

„Не знам как бих се чувствала, ако бе 2012-а, но сега се чувствах прекрасно. Този медал ме кара да вярвам, че когато се трудиш и преследваш цел всеки ден, то се случва. Доброто побеждава в моя случай, аз имам приказка с щастлив край“, казва още Манева.

„Нашият клуб няма такса, никое дете няма да си плаща, докато зависи от мен. Ще се опитвам още повече да помагам и да съм живия пример, че трябва да работят здраво. Учителка в Смолян съм, няма да напусна. Доволна съм от това, което правя. Вечер съм уморена, но удовлетворена“.

„Сега ще имам повече сили да работя, защото сега съм с едни крила“.

„По принцип наредбата към 2012-а година бе, че за пето място се даваха 50 хиляди, за второ – 170 хиляди лева. Сега чакаме 120 хиляди“, разкрива каква е премията Милка Манева, която добави, че иска да си купи кола.

„С мъжа ми сме 15 години заедно и последните 7-8 години сме с една кола. Често се шегувам, че който стане първи взима колата, а аз обичам да спя повече и все съм пеша. Ще си купя само моя кола. Мислим и за семеен бизнес, защото от личен опит знам, че готовите пари свършват бързо. Ще отпразнуваме и медала“.

„Ще работя и занапред с деца. Има страшно много случаи, на които трябва да се помогне, преди година започнахме да опитваме да съберем пари за едно дете. Ако мога на някого някъде да помогна, ще бъде насреща винаги“, коментира Милка Манева, която ще сложи медала си в къта си за отличия у дома.