Робер Маршан е човек, преживял две войни и живял по време на управлението на 17 френски президенти. Той е най-възрастният спортист на планетата и един от 20-те хиляди столетници на Франция, който скоро ще навърши 108 години. Когато става на 100 години Робер записва името си в Гинес - докато чупи световни рекорди с любимия си велосипед, предаде NOVA

Наричат Робер Маршан феномен, от години учени и психолози гадаят върху тайната на неговото дълголетие. За него тайни няма, няколко думи събрани в едно изречение казват всичко.

"Не знам как успях да доживея до тези години. Възползвах се от всички, но без да прекалявам с нищо", споделя той.

На почти 108 години, Робер живее сам в малко социално жилище край Париж и без нужда от чужда помощ. Не желае да тежи на социалната система, а скромните за страната 820 евро пенсия покриват нуждите му за месец.

"Робер е изключителен. Можете да обиколите колкото пъти искате Земята, но съм сигурен, че няма да откриете човек, който на 108 години да се грижи сам за себе си, да пазарува и приготвя храната си сам, да пере и чисти без чужда помощ", смята негов приятел.

Робер има тежко детство. Едва 3-годишен вече познава войната. Родният му град е на фронтовата линия и властите го отнемат от родители му с цел евакуация. Робер е изпратен във ферма далеч от дома, а там шамарите, гладът и нощувките в обора с прасетата са честа възпитателна мярка. Желязната дисциплина от детството носи своя отпечатък и днес.

"Сутрин ставам много рано, приготвям си закуска. Денят ми започва задължително с физически упражнения и задължително колело. След това излизам да пазарувам. Не следвам режим, ям каквото ми попадне, но без месо. Знаете ли колко химически продукти има в един стек? Уж смятаме, че сме цивилизовани, а как само третираме животните, преди да ги сложим в чинията", разказва Робер.

От дете Робер живее с любовта към спорта. Пробва късмета си на много терени, но велосипедът си остава голямата му страст.

"В живота единствено спортът ме е интересувал.В началото се занимавах с бокс, но не ми хареса. На колелото се качих на 14 години. Превърна се в моя страст. Не ме взеха в отбора, казаха, че съм много нисък. Тогава отидох в залата по гимнастика и станах шампион на Франция", споделя Робер.

Своенравен и обичаш предизвикателствата Робер попада в редиците на пожарната, но не се задържа много. Задържа се при тях за 3 години. Достойноството е едно от нещата, които Робер ревниво пази през всички свои 107 години. Не обича да бъде командван и да получава заповеди. Той търси професионалното си призвание на много места по света - пожарникар в Париж, птицевъд във Венецуела, дървосекач в Канада и още обущар, тракторист и продавач на вино.

"Много исках да бъда земеделец, но не можах", разказва той.

В живота си мъжа сменя много професии, но остава верен докрай на велосипеда. На 68 години сяда отново на колелото и печели над 150 купи докато чупи световни рекорди. На 100 години поставя първия от тях - навърта 100 км за 4 часа и 17 минути. На 102 подобрява собствения си рекорд, а на 107 влиза в книгата на Гинес с най-добро постижение и световен рекорд.