Йосиф Миладинов се надява на добри резултати, с които да завоюва призово класиране на Олимпиадата в Токио.

18-годишният талант заедно с Антъни Иванов са надеждите в плуването за участие във финали в японската столица.

Миналата седмица Миладинов завоюва две европейски титли на 50 и 100 метра бътерфлай на шампионата за юноши и девойки в Рим.

"Годината до момента е много успешна за мен. Надявам се да продължа по същия начин в Токио и Олимпиадата да премине по вода", коментира Миладинов. Той не пожела да дава гръмки обещания за медали.

"Ръководството на федерацията има своите очаквания, но аз не мога да гарантирам нищо. Ще направя всичко по силите си да постигна добри резултати", каза Миладинов.

Диана Петкова, Калоян Левтеров и Любомир Епитропов, които също ще стартират в Токио, се надяват да подобрят личните си постижения.

"Дано да успея да се събера и да представя достойно България на Игрите в Токио", каза Диана Петкова, която има покрит норматив на 200 метра съчетано.

"Важното е да сме спокойни и в Токио и да покажем на какво сме способни", добави Калоян Левтеров, който ще стартира в Токио на 200 метра гръб, дисциплината, на която преди два дни спечели бронз на Европейското за юноши в Рим.

Плувците в Токио ще бъдат водени от националния селекционер Кристиян Минковски.

"Не са много държавите, които имат петима плувци с покрит норматив "А" за Олимпиадата. Имам леки притеснения за организацията в олимпийското село, относно графици за тренировки и мерките срещу КОВИД, но каквото е за нас, това е и другите", коментира Минковски.

Той похвали отбора за успешното представяне на Европейското за юноши и девойки в Рим, на което Йосиф Миладинов спечели две титли, Калоян Левтеров взе бронз, а освен това българите записаха още три финала - пето място на Жанет Ангелова на 400 м свободен стил, четвърто на юношеската щафета 4 по 100 м свободен стил и седмата позиция на Левтеров на 100 м гръб.

"Поздравявам целия отбор за успешното представяне, макар че има нотка на разочарование заради щафетата, от която очаквах медал, макар че и четвъртото място е отлично класиране", каза още Минковски.