Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев даде специално интервю за Gong.bg преди началото на Олимпийските игри в Париж. Той говори за пътя си в спорта, както и за очакванията си за нашите представители във френската столица. 

"Добре съм, тече републиканско първенство и наблюдаваме подрастващото поколение", започна Йовчев. 

"Аз започнах да се занимавам със спортна гимнастика на 7-годишна възраст благодарение на Иван Славчев. Това е откривателят на редица гимнастици, които са направили големи успехи в международен мащаб. Започнах в училище, там беше първата ми среща с треньора. Направихме 1-2 проби в салона. Явно съм му направил добро впечатление. Харесвах гимнастиката, защото правеха уникални неща - салта, ходят на ръце. За мен беше впечатляващо. След това минахме към състезателен характер, с повече амбиции. Така започнах. Имах страхотни треньори, които са ми дали много като основа". 

Кой е дал прякорът му "Българският железен човек"? "Те са различни прякори, които излизат и като филми "Lord of the rings". Това са пресилени неща. Толкова добри гимнастичи, особено към днешна дата, правят неща, които трябва да си свръх човек".

"Станах разпознаваем благодарение на Олимпийските игри в Атина. Очакванията бяха големи. Справих се според моите обективни очаквания на най-доброто си ниво и останах втори. Бях ощетен. Хората ми помагаха. Всички знаят, че бях ощетен. Това е мигът, в който е най-впечатляващ. Завоюването на първата световна титла през 2001 година в Гент беше най-силното първенство. Всеки, който имаше хъс и се бори за нещо, беше там. Това беше по-силно състезание от Олимпийските игри", коментира той. 

"Не съм планирал да участвам на шест Олимпиади. Всеки, който е работил с мен, е оставил по нещо в старанието и амбициите си да покаже, че е добър треньор. В мен е виждал, че мога да нося цялата тази тежест. Имах добра основа и съм го карал състезание след състезание. Когато имаш сили и нямаш контузии, а и се справяш добре, се получава. Шест олимпийски игри са 24 години на едно от най-високите стъпала. Не е гордост, но съм доволен от постигнатото в кариерата си. Смело мога да каже, че си заслужаваше", призна Йордан Йовчев. 

"Ние бяхме страхотен колектив, много мъжки отбор. Имахме желания за съвместни успехи, никога сме се делили. Имахме страхотен дух и искахме да побеждаваме. И днес продължаваме да се виждаме. Иван Иванов се надявам, че ще се прибере след толкова години в Америка. Той е нужен на българската гимнастика. Краси Дунев е председател на българска федерация гимнастика. Останахме се от детството си приятели и конкуренти. Знаехме какво искаме да постигнем. Всеки го е правил с честен труд. Голямо уважение и приятелство в тяхно лице". 

"Бяхме планирали да остана в Америка. Честите ни пребивавания там, винаги имаше някои от хората, които оставаха там. Предложиха ни да останем и да правим шоу спектакли. За нас беше съблизанително - играем гимастика, поддържаме форма. Ще обиколим Америка, 40 града. Ще станем известни и ще правим шоу. Финансовите параметри са добри. Решихме да пробваме, а ако не стане, винаги може да се приберем. Шоутата свършиха, работихме с олимпийски шампион. Все имена, които са разпознаваеми в спортната гимнастика. Работихме при добри хора. Предложиха ни да останем и да вършим треньорска дейност и така стана, че останахме. Краси и Иван останаха и се отказаха, а аз продължих", сподели Йордан Йовчев за оставането си в САЩ след Олимпиадата в Атланта през 1996 година. 

"Благодарен съм за всички хора, които присъстваха на моя бенефис. Аз имах много години спортен живот. Кариерата ми е била свързана със състезания в чужбина. Усетих любовта на хората след Олимпиадата в Атина и исках да направя нещо за тях. Аз не можех да продължавам толкова много, имах контузии. Смятам, че достигнах пика в кариерата си. Бенефисът стана чудесен. Поддържам контакти с хората, с които съм израстнал. Ние сме приятели и нищо не променя нещата. Те също са спортни хора, които са дали не света". 

"Имахме период, в които знаехме, че няма как да постигнем резултатите, които сме имали. Традиционен спорт с добри резултати сме. Децата и светът са променени. Периодът на тази дупка приключи. Направихме Европейско първенство през 2013 година, закупихме оборудване. Трябва да имаш кадри и база. Това нещо даде резултат това. Щастливи сме с дейността, която правим. Имаме две квоти за Париж. Имаме страхотни резултати от страна на женската гимнастика. Валентина Георгиев беше ощетена и можеше да стане Европейска шампионка. Кевин Пенев е другото лице, което ще представя България. Той направи финал в Антверпен и се класира на Олимпийските игри. Има шансове отново, ако подготовката премине добре. По-големите резултати, като очаквания, са от Валентина Георгиев. Тя е прекрасен състезател на прескок. Тя е много силен човек, за да преминеш през тази контузия. Много хора не могат да се възстановят от такава контузия. Това нещо изисква характер. Хубаво, че федерацията помогна с всичко. Тя има и прекрасен треньор. Те работят изключително добре". 

"Нека всички спортисти да бръкнат дълбоко в себе си и да събудят лъвчето, защото всеки един го носи и има силата да направи чудеса. Да го направят за себе си, най-близките и за страната", завърши Йордан Йовчев.