Четирикратният олимпийски медалист по спортна гимнастика Йордан Йовчев записа видеоклип, в който изрази задоволството си от факта, че неговият роден град Пловдив се е превърнал в световна столица на гребаните спортове.

От утре до неделя на Гребния канал в града ще се проведе Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану, а от 19 до 23 юли е Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години.

„Заповядайте, за да се насладим на едни страхотни спортове и страхотни състезания”, призова легендарният гимнастик.

 Огранизацията за Европейското първенство по кану-каяк вече приключи и всички са в очакване на откриването, което е в 19.30 часа тази вечер на финалната кула на Гребния канал. На него ще присъстват министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс и председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев.

Йордан Йовчев: Горд съм, че Пловдив се превърна в световна столица на гребните спортове

източник: LAP.bg

Откриването на Световното първенство по гребане пък е в 19 часа на 18 юли в Античния театър.

От 2011 година насам Пловдив е отличен домакин на Европейско първенство по гребане за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство по гребане за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.), Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години (2015 г.) и Европейско първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години (2016 г.).

Догодина предстоят Световно първенство по гребане за мъже и жени и Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години.

Всички български лодки, участващи в Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану:

К1 1000 м - Мирослав Кирчев

К4 500 м - Тодор Колевски/Велиян Бъчваров/Кристиян Душев/Христо 
Реков

С1 500 м Ангел Кодинов

К2 1000/500 м Даниела Недева/Анастасия Лавренова

К2 500 м Велиян Бъчваров/Христо Реков

К1 200 м Олимпия Душева

К1 200 м Кристиян Душев

С1 200 м Станилия Стаменова

К2 200 м Олимпия Душева/Пламена Съйкова

К2 200 м Даниел Караколев/Станислав Димитров