Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в специална церемония по случай Деня на българския спорт, в който награди заслужили спортисти. Сред тях бяха и такива в спортната гимнастика, а легендата в тази дисциплина Йордан Йовчев даде своите прогнози за предстоящото Световно първенство и Олимпийските игри в Париж догодина.

„Благодарим на министър Лечева за признанието. Днес се връчваха наградите по случай 17 май – Деня на спорта. Искам да поздравя всички отличени, всички юбиляри, които са ни накарали да се чувстваме горди за всичко, което правят за българския спорт и за България“.

„Много мигове, включително и последното ми изиграване в Лондон 2012, но най-вече, за съжаление, незавоюването на златно отличие на Олимпийските игри в Атина. Аз винаги съм гледал с усмивка. Никога не съм бил тъжен, че ми е било отнето. Това е част от спорта, случва се и аз съм го приел. Гледаме положително и от сега нататък се надяваме, че ние ще имаме все повече поводи за гордост. Специално в нашия спорт се стараем и полагаме усилия да може да се развиват младите състезатели. Тъй като е предолимпийска година предстоят много квалификации. Ние също ще се борим с наши състезатели, така че се надявам наистина да успеем“.

start-photo.bg
29 снимки

„Аз съм оптимист. Смятам, че България е имала и ще има масов елитен спорт“.

„Имаме три квоти, три преодолени квалификации за Световното първенство. Там ще изберем кои от тях, Дай Боже и тримата да успеят, но се надявам реално да имаме две квоти – една в женско и една в мъжко направление. Полагат много усилия и тук е мястото да поздравим всички треньори в клубовете, които ежедневно полагат усилия ние да стигнем до това състояние, в което сме. Има светлина в тунела, имаме изключително подрастващо поколение. Надяваме се наистина за повече поводи за гордост в бъдеще“.

„Най-важно е първо спортистът да бъде здрав, да има цел и да има хъс и жажда за успех. Като го имаш това нещо, ще бъдеш постоянен. Трябва да имаш вяра в себе си, в собствените сили и в това, което си захванал да го правиш“, заяви Йовчев.