Испанският колоездач Йон Исагире от отбора на Кофидис спечели 12-ия етап на Обиколката на Франция. Той беше от Роан до Белвил-ан-Божоле, като колоездачите изминаха 169 километра.

Исагире завърши с време 3:51.42 часа, а на 58 секунди зад него финишираха подгласниците Матьо Бюргодо (Франция) от тима Тоталенержи и американецът Матео Йоргенсон от Мовистар.

Баскът Йон Исагире атакува 31 км преди финала и успя да спечели етапа с изключително представяне, като на моменти имаше преднина повече от минута пред преследвачите си. Това е втора победа за 34-годишният испанец на Тур дьо Франс, като първата му бе преди седем години в Морзин.

Основната група колоездачи, сред които беше и носителят на жълтата фланелка Йонас Вингегор от Дания, завърши на около 4 минути след победителя.  

В генералното класиране датчанинът Вингегор от тима на Йъмбо-Висма запази жълтата фланелка на лидер, като общото му време е 50:30.23 часа. След него в подреждането са словенецът Тадей Погачар от ОАЕ - на 17 секунди и австралиецът Джей Хиндли от тима Бора-Хангрое, който изостава с 2 минути и 40 секунди.

110-то издание на Обиколката на Франция продължава утре на националния празник на страната с етап от Шатийон-сюр-Шаралон до връх Гран Коломбие, като ще бъде 137,8 километра. Гран Коломбие е един от най-трудните върхове на Обиколката на Франция, като има изкачване от 17,4 км. През 2020 година Тадей Пагачар печели единствения етап досега, който е финиширал на този връх, като по-късно става краен победител в Париж. /БТА