Йоанис Александров, първият българин с професионален договор с отбор от Мейджър лийг бейзбол (МЛБ), каза, че планира до пет години да се утвърди в Голяма лига.

18-годишният Александров, който през 2021-а година подписа шестгодишен контракт с Чикаго Къбс, се завърна в България за няколко седмици. Той изигра първия си сезон в майнър лигите, като разказа за първата си година Зад океана, трудностите, които е срещнал, както и плановете си за бъдещето.

"Мога да определя първата си година в САЩ като уникална. Къбс бяха очаровани от мен, защото досега никога не са имали играч от България. Първите две седмици от престоя ми в САЩ бях в Аризона, след това отидох в Маями, където трябваше да оправя документите си, а през юни отидох в Доминикана, където играх мачове. За съжаление заради тежкия климат в джунглата и влажното време малко ми паднаха килограмите, но общо взето съм много доволен от престоя си там, тъй като успях да играя срещу латиноамериканци, които са гръбнакът на Голямата лига. Досега не бях улавял топки на питчери, които хвърлят с по 90-95 мили в час. Играх в десет мача и се представих много добре като кетчър. С батирането все още ми е по-трудно, но записах първия си хит. След като приключи престоят ми в Доминиканската република отново се завърнах в Аризона, където участвах в мачове от Профи лигата. Сега съм тук в София за около две седмици, след което се завръщам в САЩ да тренирам", разказа Александров.

"През февруари започва спринг трейнингът на всички отбори от МЛБ. През новия сезон отново ще играя в малките лиги, но вероятно ще ме викнат за един или два мача от Голямата лига, на които просто да клеча на питчерите и да видя каква е самата обстановка. С треньора ми Карлос Кастийо сме изготвили план, по който да се движа и според него до пет години трябва да се утвърдя в Голямата лига", добави бившият играч на София Блус.

Той каза и защо е избрал офертата на Чикаго Къбс.

"Бях на трайаут в Маями и впечатлих всички скаути. Досега не бяха виждали някой на 17 години, който да удря топката със 117 мили (188 километра) в час и да може да я прати на 550 фута (167 метра). Имах предложения от още 23 отбора, но Чикаго бяха най-настоятелни. За да стигна до договор с тях обаче тренирах по 10 часа на ден в продължение на седем месеца", заяви Александров.

LAP.bg
14 снимки

Българският бейзболист разказа и какви са големите разлики между тренировките тук и тези в САЩ.

"За съжаление в България не може да се тренира целогодишно. Тук зимата е прекалено студено, докато в Южните щати температурите по цяла година са по 30-35 градуса. Освен тук там има всякакви машини, които да ти хвърлят топки, докато тук ги няма. В Америка всеки удар се записва с камера, след което тези записи се гледат от треньорите, които ти казват какво трябва да коригираш в техниката си. Най-голямата разлика обаче е психологическата. Там в 95 процента от времето просто говориш с някого, за да се настроиш, да разберат какво чувстваш. Бейзболът е игра, в която менталният елемент е решаващ. Много е трудно, но в същото време ти дава и кураж", добави Александров.

Заедно с новата българска бейзболна звезда на пресконференцията присъстваха и играещият треньор на София Блус Димитър Насъпов, както и вицепрезидент на Българската федерация по бейзбол и софтбол Ясен Неделчев.

"От 35 години развиваме бейзбола в България и винаги сме мечтали да имаме играч като Йоанис. Димитър Насъпов беше първият, който беше много близо до договор в САЩ. След това имахме и още едно момче, което се размина с професионален контракт. Радваме се, че от третия опит успяхме. Българин да подпише с отбор от МЛБ е все едно африканец от пустинята да стане скиор", каза Неделчев.

Той разкри, че от 22 години федерацията праща състезатели по трайаутове в Европа и по света и се надява скоро България да има още един играч, който да тръгне по стъпките на Александров в лицето на Кристиян Тодоров, който скоро ще бъде на проби в Испания.

"Месомелачката за таланти в САЩ е жестока и особено жестока в Латинска Америка. Живял съм седем години в Куба и знам това много добре. Но се опитваме да се борим и да правим всичко по силите си, въпреки че от близо 10 години сме пренебрегвани от властта в България. За съжаление нашият спорт е с хиляди години назад спрямо този в САЩ. Така че е огромен успех за нас като федерация, че имаме човек, който да проправя пътя ни в Америка", добави Неделчев.

"Не мога да бъда по-щастлив за Йоанис. Той се занимава от дълги години с този спорт и е пример за всички деца, които тренират при нас в София Блус. Те са много и полагат много усилия в тренировките. Уверен съм, че се движим в правилната посока", каза старши треньорът на шампионите на България Димитър Насъпов.

Йоанис Александров разкри, че в края на следващата година се планира тренировъчен лагер за деца. Той ще се проведе в Благоевград, вероятно през октомври и се надява в него да се включат около 400 малчугани. Александров обеща да присъства на събитието заедно с треньора си Карлос Кастийо.

Българската бейзболна звезда посочи и фаворита си за започващите в петък Световни серии, в които отборите на Хюстън Астрос и Филаделфия Филис ще спорят за титлата в МЛБ.

"Мисля, че Астрос ще станат шампионите. Имат много добри играчи и смятам, че може да завършат плейофите без загуба".