Йоана Илиева беше отличена с приза Млад спортист №1 на България до 18 години за 2019 г. в церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. Тя получи наградата заедно с треньора си Ивайло Воденов за спечелената комплексна Световна купа на сабя за жени до 18 години, за бронзовия медал от световното първенство за девойки и за триумфа си в три състезания, валидни за Световната купа. Българската фехтовка не е получавала подобно отличие от 1983 година, когато Васил Етрополски беше отличен за най-добър млад спортист.

"Много съм щастлива. Показвам, че моят спорт започва да трупа популярност навсякъде. Изключителна горда съм, че аз съм човека, който седи зад тези успехи".

"Много сълзи, много мъки, много тренировки, пот. Но всичко това си струва".

"Смятам, че много хора искат да правят нещо различно и да не са като останалите. аз съм един от тези хора. Този спорт беше уникален и пордължава да се развива постоянно. Искам да го популяризъм, защото е уникален".

"На първо място за мен са тренировките. Всяка една от тях за мен е много важна, защото за тях няма успехи. Всяко следващо състезание е моята цел. Не мога да си поставя олимпийска квота за цел, защото тя е през април".

Цялото интервю с Йоана Илиева можете да видите във видеото.