Силвия Дънекова доказа своята невинност за употреба на забранени вещества, за което беше обвинена непосредствени преди Олимпийските игри в Рио през август. В понеделник тя беше онеправдана от Дисциплинарната комисия към БОК, която трябваше да вземе решение относно наказанието й.

„Решението е от понеделник (б.а. 24 април). Онеправдана съм, сподели добрата новина Дънекова пред BGathletic.com. „Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми.”

Оправдаха Силвия Дънекова!

„На чист юридически език – невинна съм. Много исках да видя финал на тази история, защото девет месеца се измъчих. Първо чаках решение на УАДА, те решиха да пренасочат случая ми към ИААФ, а те към БФЛА, от където не могат да вземат решение, а се обърнаха към БОК. От БОК сформираха Дисциплинарна комисия, която се снабди с всички документи по случая ми. Изслушаха ме на 10 април, а в понеделник излязоха с решение, че няма достатъчно доказателства и дори неволно не съм нарушила допинг правилата на УАДА.”

"Учудих се от себе си. Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Борих се сама. Затова сега е един щастлив момент. Така както сама си покривах нормативите за големи първенства, така и сега сама се борих. Но явно битката срещу институциите е възможна и това трябва да е пример за всички, Трябва всички да се поздравим с победата, която е за целия български спорт“, каза още тя.