Измина една седмица от операцията в лявото коляно на Михаела Маевска. Според треньора на ансамбъла – Ина Ананиева възстановяването на Маевска върви бързо и най-вероятно тя ще бъде във форма за Световната Купа в София в края на месец май.

"Тя е много рутиниран състезател, знае как да се възстанови," заяви Ананиева за Маевска. "Нямаме избор, ще се справи."

В отсъствието на капитана Михаела Маевска, националният ансамбъл по художествена гимнастика провежда всекидневни тренировки в зала Раковски, а на пълни обороти вече се включват и двете резервни състезателки.

"Имам две прекрасни резерви, които се справят чудесно - Любомира Казанова и Снежана Дечева. Много неща изслушах и четох, че нямаме резерва. По регламента на FIG нямам право да взимам резерва, ако не играе," обясни наставникът. "Никога не тръгваме на състезание с идея, че някой ще се контузи."

Двете ще получат шанс на демонстративен турнир във Франция през май.

2016-та година със сигурност е най-важната в треньорската кариера на Ина Ананиева. Всички погледи ще са вперени в нея и ансамбъла по време на Лятната Олимпиада.

Ананиева винаги досега е била уверена в своите възможности, но с наближаването на Игрите в Рио безспорно расте и напрежението в нея и златните момичета на България.

"Има го напрежението, и ще го има, с наближаването на нашата Световна купа, защото тук публиката очаква много. Имаме и Европейско първенство. И очакванията от вас към нас са олимпийски медал. Но смятам, че ще се справим," продължи Ананиева.

Националният ансамбъл ще замине за Рио Де Жанейро 15 дни преди началото на Олимпийските игри, за да се аклиматизира.

"В Бразилия са настроени положително към нас, и смятам, че ни чакат с нетърпение," категорична бе Ина Ананиева. "Трябва да сме подготвени за абсолютно всичко."

Тя има "пръст" и в съчетанията на националния отбор на Бразилия: "Да, така е, част от композицията на обръч и бухалки, и лентите са запазили. Радвам се, че не са го променили, много добре работят."