„Имунитет“ вероятно ще стане дума на годината, но докато чакаме това да стане, можем да използваме времето, за да поддържаме същия в добра форма и кондиция. Да си стоиш вкъщи и да имаш добър имунитет са две малко противоречиви неща, защото обичайно съветите са да излизаме на чист въздух, да спортуваме и да водим активен начин на живот. Не е невъзможно обаче да постигнем впечатляващи резултати по отношение на имунитета си, дори и когато сме изолирани от повечето хора и си стоим у дома, а в някои случаи тази внезапна почивка ще е дори благотворна.

Ако сте от хората, които спортуват редовно и сравнително сериозно, трябва да знаете, че претоварването и стриктният режим често водят до намален имунен отговор. Всички сме свикнали да мислим за спортистите като за хора скали, които не се разболяват, но това не е съвсем вярно. Физическият стрес, в който живеят, ги прави податливи към всякакви външни влияния, така че почивката при тях е също толкова важна част от подготовката, колкото и активният спорт (ако не и повече).

Vedra International

източник: Vedra International

Така че, вместо да страдате, че не можете да идете на фитнес или плуване, приемете ситуацията по този начин – сега поне имате време да дадете на тялото си почивката, от която се нужда за пълно възстановяване. Това, разбира се, не означава да мързелувате по цял ден на дивана – домът е много подходящ за леки и умерени упражнения, с които хем да се поддържате във форма, хем да не стресирате тялото.

Периодът е чудесен и за поддържане на здравословен хранителен режим – едновременно имате време да се погрижите за по-пълноценното си хранене и да си готвите различни ястия, за които преди не сте имали време, както и да го правите редовно. Можете да експериментирате с няколко по-малки хранения на ден вместо по-малко и по-големи като порции. Това ще ви помогне и да не преяждате – нещо, от което доста хора се оплакват, откак стоят вкъщи.

Vedra International

източник: Vedra International

Използвайте времето и за да си почивате – нищо срамно няма в това да спите малко повече, ако работата ви го позволява. Сънят доказано е най-добрият имуностимулатор!

Всичко това обаче няма да е пълноценно и достатъчно като грижа, ако не се погрижите и за основната част от имунитета си, а именно – червата. Вече не е тайна, че 80% от имунната система се намира именно в тях, затова е практически немислимо да правим всичко друго, но не и да поддържаме добро чревно здраве. Без него, колкото и да се опитваме, няма да получим желания ефект за тонуса и кондицията ни.

Все повече учени и лекари от различни области на медицината потвърждават, че състоянието на червата е от съществено значение за всеки орган и система в тялото ни. Имунната система е сложно взаимодействие между клетки и протеини, които защитават тялото ни от вредни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички.

Добрите бактерии в червата се грижат не само да извличат полезните вещества от храната, която приемаме, но и да се справят с патогени и вредни микроорганизми. Стресът обаче, както и приемът на медикаменти и други вещества, както и храни без особена хранителна стойност допринасят за това балансът в червата да бъде нарушен, и да се озовем не само със стомашни проблеми, но и с намалена имунна защита. Неслучайно много автоимунни състояния се повлияват положително след като се оправи и чревното здраве. Ето в този деликатен момент на помощ трябва да дойдат пробиотиците – онези продукти, които обичайно свързваме с прием само около някое антибиотично лечение.

Истината е, че те са полезни и необходими много по-често, особено когато са в правилната пропорция и състав. Най-добрият избор, който можем да направим в това отношение, е да заложим на синбиотик (комбинация от пробиотик и пребиотик), който ще осигури максимална чревна и имунна защита. Омни-Биотик 6 в това отношение е истински отбор-шампион срещу патогените и вредните микроорганизми.

Създаден в Австрия от Institut Allergosan, той има истински пълноценен състав от 6 бактериални щама, които доказано в проучвания активират специфични имунни клетки в организма, борещи се с патогени, вируси и микроорганизми. Така тялото ни е в пълна готовност по-бързо и по-лесно да се справи с вредните офанзиви. Едновременно те работят и за подобряване на нивата на специфични молекули в тялото, които правят защитната бариера на лигавиците в тялото много по-силна.  Нека не забравяме, че много често вредните бактерии и вируси могат да проникнат в тялото именно през лигавиците на носа, устата и червата. Колкото по-непреодолима е тази бариера – а с Омни-Биотик 6 определено тя ще бъде много по-здрава – толкова по-защитени сме ние.

Проучване на Institut Allergosan показва, че четириседмичен прием на Омни-Биотик 6 допринася за активиране на локалния имунитет на лигавиците и балансира състава на чревната флора.

Омни-Биотик 6 се приема преди лягане – една чаена лъжичка се разтваря в 125 мл вода, и се изчаква 10 минути за активиране. Можете обаче да го приемате и два пъти дневно – сутрин преди хранене и вечер преди лягане, в продължение на 4 седмици. Подходящ е за деца и бременни, не съдържа животински белтъци, глутен, мая и лактоза и е подходящ за диабетици, както и за хора с непоносимост към мляко или лактоза.

И сега, докато изчакваме социалната изолация да приключи и отново да хукнем в предишния си ритъм на живот, всъщност е най-подходящият момент да се погрижим за имунната ни система. Имаме и времето, и знанията, и правилния продукт.