Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика поздрави още веднъж националния ансамбъл за първия им златен медал, който бе завоюван снощи в Москва.

Първо злато за новите грации

Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Елена Бинева и Теодора Александрова спечелиха първото място във финала на съчетанието с 5 обръча, като надвиха домакините от Русия. Раева още снощи честити победата в социалните мрежи, като сега се надява да не се прибързва с големите очаквания към новия ансамбъл, който прави своите първи сериозни стъпки на международната сцена.

„Това е един много голям успех за момичетата. Използвам случая, за да им честитя. Това е една огромна радост, но в никакъв случай не трябва да казваме, че това са новите „златни момичета“. Пред тях има един дълъг път, който се надявам след начина, по който играха и показаха своите композиции, да бъде много успешен“, коментира Раева пред „Здравей, България“ по NOVA.

Още едно сребро за ансамбъла в Москва

„Провеждах разговори през цялото време с нашата делегация в Москва и ги поздравих. Казах им, че съм много щастлива, че се гордея с това, което са направили. Написах го също (в социалните мрежи – б.р.) и го повторих нееднократно. Наистина трябва да са наясно, че пред тях стои един отговорен и тежък път. Заявката, която дадоха, наистина бе невероятна. Цял свят говори за това.“

„Предстои им поредица от състезания за Световната купа – в София, в Италия, в Будапеща. За Киев заминават следващия месец. Имат доста, доста натоварена програма до Световното първенство, което ще е в Италия през есента. Това ще е най-големият форум, на който ще участват.“

„Специалистите са категорични, че композицията е била изключителна интересна и сложна. Много музикална, много артистична, наситена с много риск. Имаха прекрасен синхрон, наистина прекрасен синхрон. Това, което учуди и изненада страшно много анализаторите, че повечето мислеха за тях като един млад отбор, едва ли не от девойки, а всъщност виждат един много зрял на терена тим. Като възраст имаме наистина девойки, но те разполагат с всичко, което им е необходимо, за да се борят за златен медал“, завърши Раева.