Президентът на БФХД - Илияна Раева, говори пред "NOVA" след победата на Боряна Калейн в многобоя при жените на Държавното първенство, като даде коментар и за предстоящото Европейско първенство в Баку.

"Много успешно, много силно състезание. След две много тежки тренировки в зала "Раковски", днес ни донесе титлата. Боряна Калейн имаше визията, с която да спечели. Катрин също направи много силно състезание. Неви (б.р. - Невяна Владинова) допусна грешки, които анализираме. Надявам се да направи много силно състезание. Аз продължава да твърдя, че тя е в много добра форма. Има психологически проблем, с който да се справим и тя и ние. Дано да го направим до Европейското първенство".

"Виждам едно израстване психологическо, най-вече Боряна и Катрин. Но, за да бъда спокойна, утре трябва да направят същите неща - защото на Световното първенство, се играе два дни, за да вземеш един медал. Това е нещото, към което се стремим. Надявам се Боряна и Катрин да покажат психическа устойчивост, а Неви - една силна, концентрирана и безгрешна игра".

"Аз съм им казал и на трите, когато преминат границата от 22. Катрин изигра едни фантастични бухалки и получи оценка, която би получила на Световно първенство и на Олимпийски игри. Това състезание доказа, че ако те играят, ще получат над 22".

"Катрин и Боряна направиха едни много невидими неща, които не успяха да направят - те биха им дали по-високи оценки. Лентите са съчетанието, на които трябва да обърнем сериозно внимание до Световното първенство. Трябва да ги отрудним и да ги напълним с повече трудности. За да сме спокойни, че можем да се борим за златен медал в многобоя".

"Не съм спокойна за момичетата, защото всяко състезание е само за себе си. Всяка грешка може да те изкара от медали, от петица и от шестица. Както при ансамблите и индивидуалното. Но на този етап българският отбор се очертава като най-силния отбор, заедно с отбора на Русия. И трите гимнастички - независимо от лошия сезон на Неви от началото на сезона, аз изобщо не съм песимист, че тя ще си изиграе композициите. Че ще може да покаже потенциала си в най-добрия си вид".

"Поздравления за Бранимира Маркова, че направи тези промени. На състезание не играят капитани, а най-добре подготвени гимнастички. Щеше да е безпрецедентно несправедливо да лишим Боряна или Катрин от три съчетания, за сметка на Невяна, когато и двете се представиха на много по-добро ниво. Неви е наясно с това".

"Неви има шанс да се пребори. Да бъде победител, да бъде шампион да се пребори на Световното първенство с три или четири съчетания. Миналата година Катрин победи, но пуснахме Невяна да участва. Направихме един компромис вимето на това, че Неви беше контузена. Втора година нямаме право - не се прави в спорта, там участват най-добрите. Неви трябва да се пребори, за да участва".

"Това не е музика за голяма зала, а за по-камерна зала. Музиката трябваше да бъде сменена. Музиките са драстично различни по стил. Катрин се справи блестящо и взе с точка по висока оценка на състезанията в Баку. И това не е музика, на световното ще има друга музика. Искаме да е най-доброто".

"При много обстоен анализ от най-добрите ни съди. Аз имам оценка на майсторство с уреда. При много стриктно съдийство от нашите съдии оценката е между 10 и 8. Български съдиии. Българките самите не можем да дадем кой какво вижда. Това означава, че оценката ни е намалена с една точка. Трудността не отговаря на това, което изискват нашите треньори. И сме ощетени, и имаме трудността на топки. Но аз имам огромни претенции - трябва да се усложним съчетанието".

"Първо си оправяме нашата къща, след това имаме претенции към съдиите. Съдийството беше на отлично ниво. Боряна игра зрелищна лента, но игра на сигурно. А това вече не носи резултат. Не спирам да повтарям на треньори и състезатели, че не ни трябва игра без грешка, а игра, в която има абсолютно всичко".

"Стилияна Николова игра много силно. Както Боряна при жените. Тя беше уверена и концентрирана да си направи сложните неща. Тя игра като зрял състезател в категория жени. Другите състезатели допуснаха грешки. При тях се усеща една умора, но сега ще си починат малко. Те нямат европейско първенство. Но сега сме в разговор със съдиите да отрудним малко и техните съчетания".

"Всичко трябва да става постепенно, много правилно. Те са готови още малко да усложним съчетанията, там конкуренцията също е много голяма. Но нашите момичета по нищо не отстъпват. Мисля, че там можем да направим още корекции.