Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че работата в екип е тайната на успехите в художествената гимнастика в България през последните 10 години.

На изминалата Световна купа в София българските състезателки спечелиха 10 медала, от които 7 златни.

"Работа в екип - това е част от тайната на успехите през последните 10 години. Щастлива съм, че успях да създам екип, в който да има уважение, съпричастност и разбирателство. Понякога се случва някой от личните треньори да отсъства по уважителни причини. Тогава Марияна Памукова или Валентина Иванова, или Силвия Стойнева и Виолета Господарска веднага поемат гимнастичката на отсъстващия треньор. Ръководят тренировката й по всички изисквания на отличния треньор. В годините се случваше заради липса на финансови средства да пътуваме само с един или двама треньори на състезание. Състезателите никога не са усетили липсата на треньора си. Дори напротив - печелили са състезание с различен извеждащ треньор", написа Илиана Раева в профила си във Фейсбук.

"Тук бих искала да кажа няколко думи за главния мениджър, който някак остана зад кулисите на това състезание - Бранимира Маркова. Тя е диригентът, педагогът, майката, приятелката, точно тази, която трябва да бъде за всички в залата, за да се радваме на точната атмосфера, която трябва да има в залата на тренировка и на състезание. Тя е винаги на мястото си. Случва се да бъде неподозирано строга и с треньори, и със състезатели, когато се налага, или да успокои напрежението, което е в състояние да провали тренировката. Изключително интелигентно ръководи процеса. Всички я уважават и ценят. Бранимира е личен треньор на Ева Брезалиева, но не спира да наблюдава и напътства всички треньори и състезатели. Тя няма комплекси, широко скроен човек е и се опитва да извлече максимума от всеки треньор, ако е полезен не само за своята гимнастичка, но и за другите. Затова понякога треньорите участват в работата на колежките си. Марияна ще каже някоя точна забележка на Стилияна, Силвия ще каже нещо полезно на Боряна.. А Валентина раздава своя творчески талант на хореограф на всички. Тя направи композициите на Стилияна (и четирите), на Татяна Воложанина (без новия обръч), на Ева (и четирите), на Боряна бухалките, на Магдалина (и четирите) и на Радина (и четирите). Бранимира и Марияна направиха обръча на Боряна, съдийката Филипа Филипова направи топката, а лентата, която толкова възпламени публиката е дело на самата Боряна. Разбира се, дейно участват и танцовите педагози в танцовите стъпки на всяка композиция. А от две седмици индивидуалните гимнастички работят с украинския балетен педагог Анатоли Василиевич, заслужил треньор по художествена гимнастика на Украйна", добави Илиана Раева.

"Като включа и директорът на националните треньори Деспа Кателиева, която всеки ден е в залата и съдиите ни - екипът е почти пълен! Този екип е отлично подреден пъзел, в който всяка част е на мястото си и картината е ясна, а последните години и красива. Всички специалисти са единодушни, че нашите композиции се отличават. Така е! Успехът ни на тази Световна купа е безспорен. Но все още не сме постигнали максималното изражение на четирите компонента на новия правилник - трудност с тяло, трудност с уред, артистичност и изпълнение. Истината е, че има още много работа. Не е важно колко е малък, или голям екипът, който работи, важното е как го ръководиш. Щастлива съм с този прекрасен екип!", написа още Илиана Раева.