Президентът на БФХГ Илиана Раева е доволна от показаното от новия ансамбъл на днешното контролно пред публика в "Арена Армеец".

Петя Борисова, София Иванова, Вая Драганова, Елена Георгиева, Женина Трашлиева и Биляна Везирска представиха съчетанията с пет обръча и три ленти/две топки.

"Много съм доволна от това, което показаха момичетата, защото първо за първи път изиграха съчетание без грешка на обръчи, второ второто съчетание, което е много по-трудно като изпълнение заради уреда лента, които съществува вътре и се изисква много повече работа и концентрация, допуснаха лоши изхвърляния, които обаче отиграха умно, което много ме радва и ми хареса. Това беше нещо като бойното им кръщение и съм много доволна от видяното на този етап", коментира Раева.

"До вчера, до късно вечерта те нямаха нито едно изиграване с по-малко от пет или шест грешки. Нормално е да ги очаквах с леко притеснение изиграванията, защото не са в оптималната форма, но съм изключително очарована от начина, по който реагираха и психическата им устойчивост, която показват на фона на спортната форма, в която се намират", добави президентът на БФХГ.

Lap.bg
100 снимки

Раева заяви, че София Иванова, която до няколко седмици се подготвяше индивидуално, ще бъде полезна за ансамбъла.

"Никак не бях доволна тя да се включи в ансамбъла, но се съобразих с желанието на София и на Весела, разбира се. София е изключителен състезател и нищо не мога да кажа, освен това че тя ще бъде много полезна на ансамбъла, но индивидуалното загуби един много, много силен състезател, нестандартен, който на този етап в света и на фона на действителността, ще липсва изключително много", каза Илиана Раева.

Тя не е доволна от Боряна Калейн, която днес допусна доста грешки, но не се притеснява.

"Боряна Калейн тръгна много добре, тренира много силно, но имаме един проблем, който не можем да овладеем вече няколко години, а сме търсили доста лекари. Видяхте, че на съчетанието с бухалки тя беше с тампон в носа. Много често при напрежение и по-силна загрявка й тече кръв от носа. Независимо, че допусна грешка на обръч, започна доста концентрирано. Аз смятам, че Боряна в Марбея ще се концентрира максимално. Разбира се, че не съм доволна от представянето й с оглед на това, че допусна доста грешки, но не съм притеснена, защото тя тренира много сериозно. В същото време съм много доволна от участието на Стилияна Николова, която днес показа значително подобрение в няколко аспекта от турнира "Афродита". Видях една много огнена и пламенна Ева, много искаща, с малки грешчици, които не ме притесняват изобщо, защото сме в етап, в който е нормално едни съвсем различни съчетания да изискват повече време за изработка", допълни Раева.

"Деспа Кателиева, която е директор на националните отбори, след приключване на контролното каза, че никой в света няма композициите на българките. Надявам се, че тези от вас, които следят развитието на световната художествена гимнастика, са видяло ярко открояващите се композиции на нашите момичета и се надявам с времето, когато те улегнат и бъдат изиграни абсолютно без грешка, това да бъде много сериозно оценено. Видяхме и напредък при девойките, много голям напредък. Радвам се, че поканих да участва и Никол Тодорова, която искахме да видим. Знаете, че тя не се включи към централизираната подготовка на националния отбор. Доволна съм от това, което виждам, но много има да работи по отношение на артистичността, но е направено необходимото, просто още малко трябва да се направи . . . Имаме едни прекрасни отбори - жени, девойки, ансамбъл, само трябва много работа и мисля, че България бъде много ярка във всичките си гарнитури тази година. Наистина очаквам една много ярка България!", добави Илиана Раева.

Lap.bg
100 снимки

"Казах, че ще направя драстични промени и не съм се отказала, ще ги видите след турнира "София къп". Основно ще касае подготовката на жени индивидуално, защото не трябва да забравяме, че реално ние имаме една година по-малко до олимпийските игри, т.е. останаха само две години и половина само, нямаме време и трябва много точна, ясна и безкомпромисна стратегия по отношение на налагането на нашите гимнастички, защото имаме първо квалификация на Европейското първенство в Израел за участие на световния шампионат в София и второ, световна квалификация в София за място на олимпийските игри", каза президентът на БФХГ.

"Целта е новият ансамбъл да повтори успехите на предишния, който стана олимпийски шампион. Това са едни изключителни момичета, много различни, те са много ярки индивидуалистки и това, в което все още имаме проблем е екипната работа, усет към ансамбловата игра. Това е нещо много специфични, нещо, върху което работим много и се изисква още малко време. Тези момичета започват с една година по-късна подготовка за олимпийските игри в Париж, но в никакъв случай не го приемайте като някакво оправдание, напротив. Мисля, че това ще бъде един много, много силен ансамбъл. Но те нямат опит в ансамблова игра. . . така че напрегната е подготовката, в смисъл, че много бързо трябва да се отстраняват недостатъците, много бързо трябва да напредват момичетата, но съм очарована от това, което показаха на фона на спортната форма в момента", заяви тя.

"Композициите са много силни. Лентите не успяха да се видят много, те са нещо много феерично, много красиво, много нежно, с това летене непрекъснато на лентите във въздуха, търсим една наистина уникална ферия на лентите и една много драстична разлика в съчетанието с обръчи, които все още не са крайната цел на Весела Димитрова и в двете композиции. Много висока, отлична оценка й давам на Весела, но трябва да ги видите в краен вариант изработени и чисти, защото нормално феновете все още не могат да видят крайния ефект, който ще се получи при изчистени съчетания", каза Раева.

Българският отбор тази година ще участва на възможно най-много състезания.

"Навсякъде, където може ще участваме тази година като състезания. Единствено няма да участваме на Световната купа в Ташкент (Узбекистан). Иначе ще ходим навсякъде - на всички Световни купи, международни турнири, Гран при, ще искаме максимално много участия, за да може по-бързо да се адаптираме към новото старо познато - пълни зали с публика и да могат по-бързо момичетата да влязат в по-добра спортна форма", завърши Илиана Раева.