Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева вярва, че състезателките от тима ще бъдат сред най-силните и най-добрите на Световното първенство във Валенсия (Испания) следващата седмица.

Страната ни ще бъде представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и от ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, София Иванова и Камелия Петрова. 

Тази вечер гимнастичките проведоха открито контролно за феновете в зала "София", което Илиана Раева изгледа заедно с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

"Момичетата се опитаха да бъдат максимално концентрирани, нямаше груби грешки, което беше добре при индивидуалното. Ансамбълът са направили един огромен скок в изчиставането на композициите на лагера на Спортпалас. Това, което видят наистина ми хареса. Разбира се, има неща, които е желателно да бъдат по-добре, но все пак имаме още една седмица горе-долу и мисля, че всичко ще бъде наред на Световното първенство. Конкуренцията е много силна. Аз вече казах, че откакто Русия и Беларус ги няма апетитите са огромни, вярата в нашите конкуренти, че са силни е голяма, така както и нашата. Ще бъде много тежко състезание, основната битка ще бъде за квотите първо, след това вече за многобоя. Аз вярвам, че нашите момичета ще бъдат сред най-силните, сред най-добрите! Дано имат късмет, Бог да е с нас, да бъдат много концентрирани и най-вече да вярват в силите си! Трябва да вярвам в себе си и в големите възможности, които имат, за да бъдем доволни след края на състезанието", каза Раева пред медиите след контролното.

"Най-важното ще бъде да се играе без грешка, разбира се, и да бъдат направени всички най-сложни елементи, защото това, което показват анализите след състезанията до момента, е това, че вече само игра без грешка не е достатъчна, за да вземеш медал. Трябва да се бориш и да направиш всичките си елементи, които струват скъпо, както и да звучи това, но това е реалността в момента в художествената гимнастика, и да трупаме много точки", добави тя.

Илиана Раева съобщи, че няма да пътува за шампионата на планетата във Валенсия.

"Аз няма да пътувам, но през последните три седмици бях плътно с тях на тренировките. Те пътуваха тази година без мен. Всичко беше много добре, тренировките вървяха много добре, много силно. Вярвам, че всичко ще бъде какво трябва и до момента, какво е било необходимо съм помогнала, бъдете сигурни", каза още президентът на федерацията.

За първи път квотите в този спорт ще се раздават в квалификациите, а на на финалите, както беше досега.

"Направихме моделирани тренировки, спазвайки абсолютно графика, който ще бъде много натоварен за момичетата. Доста сериозно внимание обърнахме на програмата и мисля, че те ще се справят. А това, че квалификациите ще дават квотите е една много добра стъпка за нас, което означава, че Боряна ще трябва от три съчетания да вземе квота, а не от четири, трите най-добри резултата, което е добре за нея", коментира Раева.

На контролното днес в залата присъстваха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и заместник-министърът проф. Даниела Дашева, а Илиана Раева им благодари за подкрепата.

"Министърът е спортен човек, за него спортът е нещо съвсем познато, наясно е с това какво ни предстои. Много хубаво мотивира момичетата, каза им да бъдат спокойни, припомни, че са много силни и са направили твърде много успешни състезания, и им каза, че нищо не е на всяка цена . . . говори като един истински треньор, което е прекрасно и това много зареди момичетата. Безкрайно благодаря на проф. Дашева и на министъра за невероятните думи, които казаха на гимнастичките", завърши президентът на БФХГ.