Президентът на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева беше гост в предаването "Събуди се" в ефира на NOVA. Тя сподели очакванията си за предстоящото Европейско първенство във Варна, което ще се проведе от 9-ти до 13-ти юни и ще може да го наблюдавате пряко в ефира на NOVA SPORT.

"Отговорността е огромна, а това понякога може да ти изиграе лоша шега. Ние спортистите сме малко фаталисти, готвим се по най-добрият начин. Момичетата да покажат най-доброто от себе си. Работихме много, отдадени са момичетата и техните треньори", коментира Раева.

"Става буквално едно надбягване в художествената гимнастика, едно надиграване на самите конкуренти помежду им, излязохме малко от красотата на художествената гимнастика към трудността. Емоционално е за зрителите, при всяка едно изхвърляне сърцето ти спира, а те следват едно след друго. Трудността е много тежка", добави тя.

"Художествената гимнастика еволюира сериозно, конкуренцията е на висота, силни и интересни гимнастички има в целия свят, в индивидуалното - Италия, Русия, Беларус, България, Израел. В ансамблите също има много жестока конкуренция. Този емблематичен отбор от Рио остави следа в душите на хората, но дойде един изключителене треньор в лицето на Весела Димитрова. Направи една прекрасна селекция и буквално влезе с взлом в художествената гимнастика. Бранимира Маркова също е отличен специалист. Работят като спартанки, като в казарма. Това е един цялостен процес".

"Това, което прави Христо Стоичков е спонтанно, той го прави за трети път. Познавам го от младо момче, носи удоволствие, това което прави. Уникален човек с душа и сърце", коментира още Раева.