Президентът на БФХГ Илиана Раева поздрави българските гимнастички за успешното участие в международните турнири този уикенд.

Националките спечелиха осем от осем възможни златни медала, след като Боряна Калейн стана първа в многобоя и на финалите на четирите уреда на турнира "Чалъндж къп" в Клуж Напока (Румъния), а ансамбълът на България беше без конкуренция в многобоя и на финалите на Гран при в Марбея (Испания).

Татяна Воложанина се нареди пета в многобоя в Румъния, а на финалите днес има две пети, едно шесто и едно осмо място.

"Още 4 златни медала за Боряна Калейн от "Чалъндж къп" в Клуж Напока, Румъния! Много уверена и силна игра на Боряна! Така уверена трябва да бъде на предстоящото Световно първенство в Япония. Днес Татяна Воложанина допусна грешки.

Предстои ни много работа с нея, за да увеличим оценката на изпълнение. Поздравления за цялата ни делегация в Румъния!", написа Раева в социалните мрежи.

Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс, които снощи станаха първи в многобоя, показа усложнените си съчетания за Световното първенство в Япония в края на месеца Възпитаничките на Весела Димитрова и помощничката й Михаела Маевска играха много силно днес в съчетанието си с пет топки и получиха рекордната за спорта оценка от 51.600 точки.

"Нова рекордна оценка за ансамбъла (51.600 на топки) и 8 от 8 възможни златни медали за България! 5 златни медала за Боряна Калейн и 3 златни медала за ансамбъла! Българският национален отбор се прибира от Испания и Румъния само със златни медали! Браво за силната игра на ансамбъла и на Боряна! Поздравления за стабилната игра на Татяна. Поздравления за състезателки, треньори и съдии!", написа още президентът на БФХГ.