Много неприятна ситуация се наблюдава в момента в протока Кук в Нова Зеландия, където температурата на водата падна до застрашителните за здравето на човека 12 градуса по Целзий. Единственият български плувец с два успешна маратона от най-трудните в света на откритите води Цанко Цанков ще трябва да извърши нечовешко постижение в рамките на 26 километра, за да успее в ледените води на Тихия океан.

Цанков от една седмица е в Уелингтън, като освен ежедневните тренировки в окена, поддържа постоянна връзка и с новозеландския екип, който чака в района на град Пиктън на Южния остров. От няколко дни информацията за условията в открития океан са неблагоприятни, но въпреки това Цанков ще атакува разстоянието в протока в официален старт от Ocean 7.

„Тази неделя от 05:00 часа сутринта местно време ще бъде дадено началото на състезанието за мен. Това в България е събота в 15:00 часа. Подготвен съм за всякакви условия и нямам притеснения. Факт е, че водата е с няколко градуса по-студена заради ледено течение от Антарктида, което преминава много бавно и със сигурност ще го хвана вдругиден, но няма какво да направя срещу природата. Ще бъде изключително тежко и трудно. Ще плувам с по-голяма скорост, за да мога да топля тялото с бързи движения във водата. След изминаването на първия астрономически час на всеки 30 минути ще приемам за няколко секунди топла енергетична напитка. Ще дам всичко от себе си, за да направя постижението за България в протока Кук в тези условия. Благодаря на всички за огромната подкрепа към мен и пожеланията за успех. Силно съм впечатлен от позитивната енергия на хората“, каза Цанко Цанков.

На водещата лодка освен капитана и треньора на състезателя ще бъдат съдии от плувната федерация на Нова Зеландия, както и екип за спешна медицинска помощ.