По искане на СГП е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо длъжностно лице от ММС, обвинено за корупционно престъпление.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо длъжностно лице от Министерство на младежта и спорта (ММС), обвинен за това, че в периода от края на месец ноември 2023 г. до 15.12.2023 г. в гр. София, поискал и приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 62 500 лева от А. М., която получил в брой на 15.12.2023 г., за да извърши действие по служба, като предметът на подкупа е в големи размери и престъплението е извършено в съучастие с още едно лице – помагач – престъпление по чл. 302, т. 4, б. а, вр. чл. 301, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано на основание чл. 212, ал. 2 от НПК с първо действие по разследването – оглед на местопроизшествие.

С прокурорско постановление обвиняемите бяха задържани за срок до 72 часа.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен държавният служител. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

По отношение на помагача, съдът прие доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което е привлечен обвиняемият, но с оглед по-леката форма на съучастие, следва да бъде взета мярка за отклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Задържаният под стража е Иван Иванов - младши. Баща му, Иван Иванов, излиза под гаранция.

Мъжът беше задържан в петък следобед, докато получаваше предварително белязаните пари. Като негов съучастник е обвинен баща му - олимпийският шампион по вдигане на тежести и настоящ треньор на националния отбор. Според прокуратурата те са поискали подкупа, за да осигурят на шефа на спортната федерация 1,2 млн. лв. за организиране на европейско първенство догодина и за да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на дружеството.

"Престъплението е тежко и умишлено и се наказва със срок от 3 до 10 години затвор и до 20 000 лв. парична глоба. Можем да направим обоснован извод, че обвиняемите са извършили престъплението, въпреки ранния етап на следствието", заявиха от прокуратурата.

Иззети са документи и са направени обиски, които сповед прокурора утвърждават вината на обвиняемите. "Има и реална опасност задържаните да се укрият", допълниха обвинителите.

Според адвокат Господинов, който защитава обвиняемите, няма събрани достатъчно категорични доказателства, особено по отношение за вината на Иван Иванов - баща. Треньорът на Националния отбор заяви, че обвинението е начин да омаскарят имиджа му.

В залата присъстваха и част от спортистите от Националния ни отбор по вдигане на тежести.