Христо Христов спечели седми медал за България от Европейското по щанги. Българинът завоюва второ място в категория до 109 кг. на първенството в София. Преди това шампиони станаха Карлос Насар, Габриел Маринов, Ангел Русев и Божидар Андреев, сребро спечели Иван Димов, а с бронз се окичи Джан Зарков.

Българинът приключи с двубой от 380 килограма след 175 в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той бе изпреварен единствено от Дадаш Дадашбайли. Щангистът от Азербайджан завърши състезанието с общо 388 килограма (176 кг + 212 кг).

Един от фаворитите - Петрос Петросян от Армения, получи тежка контузия в левия лакът още в първия си опит на 165 кг. Така той отпадна от битката за разпределение на отличията. Христов беше с втората най-висока заявка в изхвърлянето - 170 кг. Той се справи безпроблемно с нея, а Дадашбаили го предизвика със 172. Вторият опит на българина отново бе успешен - 173 кг, които му гарантираха медал в движението. Най-безапелационен Христов беше на 175 кг, но след него Дадашбаили също впечатли с успех на 176 и се окичи със златото в първото движение.

Снимки: Startphoto.bg
78 снимки

В изтласкването Христов започна с нови два успешни опита. Последователно той преодоля 202 и 205 килограма, след което излезе на 208, което щеше да го качи на първо място поне във временното класиране, но 21-годишният ни щангист получи шок и падна на подиума. За щастие той успя да се изправи бързо и да се върне в тренировъчната зала на собствен ход.

С 212 килограма шампион в изтласкването отново стана Дадашбайли. Втори в движението с 207 килограма завърши Онур Демирджъ от Турция. С килограм по-малко Матеус Хофман взе бронза.

За България медалът на Христов в двубоя е седми от първенството в „Арена София“. Националите са лидери в класирането при нациите с четири титли, два сребърни медала и един бронзов.

Шампионатът на Стария континент завършва във вторник с категориите при най-тежките - над 87 килограма при жените и над 109 килограма при мъжете.