Българската федерация по художествена гимнастика се готви да организира невиждано досега Световно първенство.

София и  зала „Арена Армеец“ ще бъде домакин на проявата между 10 и 16 септември. В тази връзка  Илиана Раева се готви мащабно да посрещне гостите и даде пресконференция заедно с всички отговорни фактори във федерацията и останалите организатори. На нея присъстваха председателят на федерацията Илиана Раева, Мария Гигова, Мария Петрова (посланик на турнира), Росина Атанасова, Бранимира Маркова, Весела Димитрова, Невяна Владинова и Симона Дянкова, както и водещият на турнира Димо Алексиев, познат като д-р Калин Генадиев в „Откраднат живот“.

За Световното заявки са подали 54 държави, които идват със 176 индивидуални състезателки и 36 ансамбъла. 100 съдии се чакат за състезанието. Много тежко ще бъде индивидуалното състезание, в което има и отборна битка. Квалификациите ще бъдат в 4 дни, всеки ден по 1 уред от 10 до 12 часа.

„Такова Световно не е правено. Била съм на повече от 30 Световни първенства в различни роли, знам за какво става дума и мога да направя преценка“, заяви Мария Гигова. 

До момента над 200 доброволци са изявили желание да помагат. Всички клубове се включват в организацията, обясни Илиана Раева.

Всички световни шампионки по художествена гимнастика (индивидуално и ансамбли) и техните треньори са поканени като гости.

Илиана Раева заяви, че шампионките са общо 74 на брой и всички те са с покани да присъстват на турнира като официални гости. „Световното ще се предава на пет континента. Над 200 журналисти и фотографи са подали заявки за акредитации“, обяви Раева.

"Искаме да съберем в едно духа на всички наши големи шампионки, за да бъдем в помощ на нашите момичета", добави Раева.

Раева благодари изрично на премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев за оказаната огромна подкрепа. 90% от финансирането на Световното е осигурено от държавата.

Спортният министър Красен Кралев пък ще бъде патрон на големия форум през септември.