Световната организация на атлетите – Global Athlete, която представлява потенциалните състезатели в Токио 2020, разкритикува МОК, след като от ръководния орган на Олимпийските игри излезе с изявлението, че ще вземе решение дали Игрите ще се проведат, до четири седмици.

„Докато светът продължава да се бори с тази глобална пандемия, Международният олимпийски комитет и Международният параолимпийски комитет казаха на спортистите, че им трябват четири седмици, за да вземат решение дали да отложат или не Игрите“, написаха в изявлението си от Global Athlete.

“Такъв отговор е неприемлив, безотговорен и отново пренебрегва правата на спортистите. През следващите четири седмици светът все повече ще се изключва, вирусът COVID-19 за съжаление ще отнеме повече животи и без ясен отговор спортистите все още са индиректно помолени да тренират. Ако някой знае как работят конкурентните спортисти, няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си. Разбрахме, че е трудно решение, но МОК имат задължение да се грижат за спортистите, които не са тренирали. Трябва да се изпрати ясно послание до всички спортисти да спрат да тренират и да спазват препоръките на правителствата за самоизолация. Спортът никога не трябва да бъде приоритет пред общественото здраве“, написаха още от световната организация.