Президентът на БФХГ Илиана Раева изгледа официалната подиум тренировка на българския отбор преди началото на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Гимнастичките направиха добър подиум и постоянно получаваха наставления от Раева.

Боряна Калейн и Катрин Тасева изиграха и четирите си композиции. Калейн изпълни много добре съчетанията си с обръч и топка, но имаше неточности на бухалки и лента. Тасева допусна грешки и бе много емоционална, защото това е последно европейско първенство в кариерата ѝ.

Ансамбъл девойки в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова показа новите си трика за съчетанието с 5 топки. Възпитаничките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова направиха грешки, особено в композицията си с 5 ленти.

Надпреварата при ансамблите за девойки е доста тежка, защото в един ден те ще трябва да изиграят 4 композиции, ако се класират за финалите на отделните уреди.

След българките тренираха гимнастичките от Израел, водени от защитаващата титлата си Линой Ашрам.

Европейското първенство започва утре с надпреварата при ансамблите девойки - многобой и финалите на уредите. От 10:00 часа стартира квалификацията за многобоя. Отборът на България е с №10 в първия поток от 10:00 часа и първо играе с 5 топки, след което от 10:50 часа с 5 ленти.

Вторият поток е от 11:55 часа. В състезанието ще участват 20 ансамбъла, а най-добрите 8 се класират за финалите на отделните уреди, които започват в 19:00 часа и ще приключат след 20:30.