Трикратната абсолютна световна шампионка и член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по художествена гимнастика Мария Гигова заяви, че Боряна Калейн и Катрин Тасева са се представили много добре в първия ден на Европейското първенство във Варна.

"Измина вече един ден от това Европейско първенство, от който ние сме изключително впечатлени от трите сребърни медала на ансамбъл девойки. Във втория ден мога да кажа, че от 69 гимнастички поне 30 са на много високо ниво и показват една много силна гимнастика. Българките се представиха, бих казала, много добре. Получиха се малки неудачи и неточности, но оценките ще им стигнат да влязат във финалите, което показва, че композициите им са с много висока трудност. Разбира се, Катрин беше по-стабилна, докато при Боряна повече се чувстваше емоцията, но въпреки грешките, това не й попречи да играе с пълна сила, така както го е правила винаги. И двете гимнастички играха така, както се играе на големи състезания, каквото е Европейското първенство - с пълна сила, с желание да покажеш най-доброто", коментира Гигова.
"Българската школа е много силна, завладяваща, има свой собствен открояващ стил и се надявам това да го запазим завинаги, за да впечатляваме не само специалистите, но и почитателите на художествената гимнастика. Аз съм щастлива и горда, че съм българка, че съм тук в залата, че наблюдавам една много силна гимнастика в български стил. Искам да пожелая на момичетата в утрешния ден, който ще бъде решаващ за финалите, за квалификациите за многобой и в отборното, да бъдат балансирани в емоциите и да покажат своите композиции така, както са ги тренирали и както те могат! Желая им успех от сърце!", каза още Мария Гигова.

"Нивото на състезанието е много силно, българките се отличават със свой собствен стил и смятам, че това е пътят - всяко едно съчетание да е различно, да е съобразено със стила на гимнастичката, да показва най-доброто от нея. Аз съм развълнувана, защото тук, в тази зала през 1969 година извоювах своята световна титла. Публиката беше много въодушевена, залата беше пълна тогава, сега не е така, но въпреки, че е малобройна, и днес публиката подкрепя гимнастичките и ги аплодира", добави Гигова в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.