Рейнско-Рурският регион иска да продължи да развива кандидатурата си за домакин на Олимпийски игри, въпреки че Международният олимпийски комитет каза, че германската област не е сред предпочитаните варианти за форума през 2032 година.

"Вероятността ние да спечелим тогава е крайно малка", каза Майкъл Мронц, директор на кандидатурата на региона.

Наскоро от МОК признаха, че идеалният кандидат за домакин след 11 години е австралийският град Бризбън.

"Ще трябва да обсъдим как това се е случило с МОК. Но определено не сме в еуфория от това решение", заяви Мронц и добави, че вече се е чул с президента на МОК Томас Бах, но няма да разкрие какво са си казали.

Рейнско-Рурският регион, който е най-голямата урбанизирана зона в Германия и индустриален център на страната, обхваща градове като Дортмунд, Есен, Мьонхенгладбах, Дюселдорф, Кьолн, Бон и Гелзенкирхен и не би имал проблеми да приеме Игрите от инфраструктурна гледна точка. Дали обаче регионът ще бъде кандидат за Олимпийкските игри през 2036 или 2040 година, ще трябва да реши Конфедерацията на германските олимпийски спортове, като освен това решението ще зависи и от референдум, който ще бъде проведен сред жителите на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

До момента Германия е приемала два пъти най-големия спортен форум на планетата - през 1936 година в Берлин и през 1972-ра в Мюнхен.