Българката Габриела Георгиева сподели в специално интервю за NOVA за своята кариера в плуването и как се е зародила нейната любов към спорта. Тя започва професионалния си път на 16 години, когато отива на състезание на своята сестра Мишел.

„Тя е четири години по-голяма от мен. Исках много да видя едно нейно състезание. Впоследствие ми хареса и помолих нашите да ме запишат. Със сестра ми сме много близки. Тя приключи спортната си кариера на 18 години и на последното си състезание я победих на една от нейните дисциплини – 800 метра кроул. Тя тогава приключи, а аз продължих. Както сестра ми, така и всички от моето семейство ме подкрепят страшно много“, заяви Георгиева пред NOVA.

Както повечето спортисти, българската състезателка има свой талисман, който ѝ носи късмет на всяко едно състезание.

„Имам си една мечка. Тя обикаля навсякъде с мен по всички състезания. Мечката е на сестра ми, но аз и я приватизирах. Обикаля до ден днешен навсякъде с мен. Обичам да си правя маникюра с нещо символично в страната, в която отивам или съответно някакъв надпис на съответния език“.

26-годишната Габриела стига до върха на кариерата си до този момент на Световното първенство в Доха, където достига до финал и се нарежда на шесто място на 200 метра гръб.

„Когато се прибрах, всички приятели и познати ми казаха, че това, че съм шеста е наистина хубаво за България. Не искам да го казвам, че е бонус, защото не искам да си омаловажавам труда в случая. И затова съм горда от това, че съм шеста. Цял живот съм го чакала. Аз съм по-емоционална в това отношение, защото плуването си е моят живот. Обичам да го правя, с това се занимавам. Разплаках се, защото беше дълго чакан за мен момент. Всеки спорт си е труден по индивидуален начин, изиска най-вече дисциплина. Ако знаеш с каква цел и защо го правиш, ще преминеш през каквито и да е трудности. Когато не си покрих норматива за Олимпиадата в Токио, тогава имах малко по-труден период. Беше тежко и минах през моменти, в които си мислех да се откажа. Но се радвам, че не го направих. Винаги ме е крепяла една единствена цел – Олимпийските игри“.

На въпрос – „Коя е най-смелата мечта на Габриела?“, българската състезателка по плуване отговори така:

„Със сигурност първата стъпка към мечтата ми я изпълних с покриването на норматива и оттук нататък ще се радвам да подобрявам времената си и защо да не се класирам по-напред на Олимпиадата“, сподели Георгиева.