Ансамбълът ни по художествена гимнастика се завърна на родна земя, след като завоюва два медала на световното първенство в Пезаро, Италия. Грациите ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Елена Бинева и Теодора Александрова спечелиха сребро в многобоя и бронз на съчетанието си на три топки и две въжета.

Втори в света: Този път сребърни момичета!

Треньорът на Весела Димитрова бе изключително развълнувана при завръщането си в България. Тя разкри, че е изключително щастлива от представянето на нейните „зверчета” .

„Много вълнуващо посрещане. Дано сме зарадвали цяла България с тези постижения. Щастливи сме от факта, че спечелихме. Много искахме медалите и затова работихме. Момичетата са зверчета, борят се”, каза Димитрова.

Трети медал за България на Световното по ХГ

Президенът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиан Раева също не скри радостта си от представянето на грациите ни в Пезаро.

„Щастлива съм, защото конкуренцията беше голяма. Но България успя да извоюва името на една от най-силните страни в това първенство и на най-добре подготвените държави”, каза Раева.

Изискванията към нас и очакванията бяха много високи от самото начало. Летвата беше високо вдигната, но тепърва сега ще имаме нови съчетания”, каза капитанът на ансамбъла ни Симона Дянкова.

Учудващо: Чудесни с обръчи, а четвърти на финала...

Старщи треньорът на Пирин Благоевград Милен Радуканов е баща на една от героините ни на световното първенство – Мадлен. Той споделя, че не само не гледа състезанията, в които участва дъщеря му, но и буквално избира студената вода, която да избистри ума му.

„В този момент плувах в река Дунав. Така се успокоих, когато играеше нашият ансамбъл, защото напрежението за мен е неимоверно голямо. Много съм горд и щастлив от успеха на детето ми. Трудът е неимоверно голям в този спорт. Карал съм я в 8 на тренировка и съм я взимал вечер в 10, но като береш и плодовете, тогава удовлетворението е истинско”, каза Радуканов пред камерата на NOVA.

Илиана Раева: Щастлива съм, но искам да сме максималисти

Елена Бинева също е дъщеря на известен наш спортист – Слави Бинев. Европейският шампион от 1992 година разкри, че опитът му в таекуондото не помага, когато Ели се бори за медал.

„Предпочитам аз да играя, отколкото тя. Много е приятно, когато от Ели - дъщерята на Слави Бинев, аз стана бащата на Ели”, каза Бинев.

Бившата състезателка от националния ансамбъл Катрин Велкова, която е и настоящ треньор на подрастващи гимнастички, споделя мнението си за въздействието и възпитанието на родителите.

„Децата, когато влязат в залата, аз с тях мога да се справя. Ще им дам дисциплина, ще ги науча, ще ги преобщя и превъзпитам. Често срещам трудност да се справя с родителите”, сподели Велкова.