Българският гребец Емил Нейков бе изключително доволен от представянето си след спечеления бронзов медал на скиф на Световното първенство за младежи до 23 години в Пловдив. Това бе трето отличие за скифьорът от подобен форум след златото в Рачице, Чехия през 2021 година и бронза във Варезе, Италия през миналата година. 
 
"Всяко състезание е различно. Изключително съм щастлив и радостен, че за поредна година успях да се преборя за медал на такъв голям спортен форум. Това състезание няма нищо общо с другите състезания, все пак е най-високото ниво, с изключение на Олимпийските игри. Щастлив съм, че успях да завърша тази възрастова група с медал и оттук нататък е време за мъжете. През миналата година Световното мина една идея по-леко.
Сега се намирам на родна земя и виждам в очите на хората с каква надежда ми пожелават успех и чакат някой вече да може да се пребори, за да донесе медал за България. Когато заставаш на старта, всички тези хора тръпнат в очакване, докато в чужбина това напрежение го няма. Всички тук те чакат с нетърпение и ти не можеш да си позволиш да ги разочароваш. Това са големи емоции, които малко или много биха могли да ти попречат", заяви Нейков след финалната гонка.
"Доста тежко вървях в самото начало на дистанцията. След 700-ия метър просто затворих очи и си казах, че тук е времето да покажа на какво съм способен и да променя нещата, защото няма кога повече. Няма да имам друга година в тази възрастова група и всичко е тук и сега. Не го ли направя сега - няма кога. Стартирах от 700-ия метър, затворих очи и във финалния спринт мога да кажа, че не съм си поел въздух", каза още бронзовият медалист на скиф.
 
Емил Нейков отново благодари за подкрепата на публиката на Гребния канал в Пловдив.
 
"Скандиранията във финалните метри отново ми помогнаха, но вече бях доста уморен в последните метри и единственото, върху което се бях концентрирал, е просто лодката - да не изпусна гребло, да не ударя бочка и да успея да пресека финалната линия. В последните 200 метра аз вече видях, че се движа трети и единственото нещо, което исках, бе да успея да запазя това място, защото нищо не се знае в последните метри. Ако изпуснеш гребло, всичко приключва", заяви още българският гребец.
 
"Ще имам два опита да взема квота за Олимпийските игри в Париж. Единият ще е още тази година в Белград, където има Световно първенство за мъже. Ще се опитам да направя една добра комбинация с моя съотборник Лазар Пенев. Той минава от лека към тежка категория, дано да му се отрази добре и да успеем да се сработим. Имаме необходимото време за това, да направим един опит. Следващата квалификация за олимпийска квота ще е през месец май догодина. Това са двете състезания, към които ще се насочим, но първо предстои да си направим една равносметка до тук как върви подготовката и на какво трябва да се обърне внимание", завърши Емил Нейков.
 
Автор: БТА/Димитър Петков