Световното първенство по скокове на батут в "Арена София" започва утре. 36-ият шампионат на планетата  обединява най-добрите в олимпийската дисциплина - индивидуално голям батут и три други неолимпийски дисциплини - скокове на пътека, двоен мини батут и синхронни скокове. 
 
Претенденти от цял свят ще се борят за медалите в 15 различни категории. Сред тах са олимпийската шампионка за жени от Токио 2020 Сюеин Чжу от Китай, както и световната шампионка и двукратна олимпийска медалистка Бриони Рейдж от Великобритания. За трикратната световна шампионка в двойния мини батут Лина Сьоберг от Швеция състезанието в София ще бъде последно в кариерата. Надпреварата ще бъде грандиозна, заради преконфигурацията за новия олимпийски цикъл. Добавен е втори квалификационен кръг към повечето категории и ще има много вълнение около определянето на осемте финалисти, които ще се борят за медалите.
 
При мъжете и при жените България ще бъде представена от трима спортисти - Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи. При по-малките като домакини ще участваме с 24 състезатели, сред които имаме носители на отличия от световни и европейски първенства. Мариана Макулова и Станислав Стоянов са националните треньори, а Мария Вангелова и Иво Кръстев ще бъдат съдии за България.
 
България има световен шампион в скоковете на батут в лицето на Радостин Рачев, който сега е избран за посланик на Световното първенство в София. Родната федерация организира шампионат на планетата за трети път в историята си след 2013 и 2017 година.
 
От 23 до 26 ноември отново в "Арена София" ще се проведе 29-ото Световно първенство девойки, юноши и младежи.