Въпреки близо шестмесечното отсъствие заради контузия в глезена гимнастичката Елена Бинева обяви, че пълното възстаноявяване е невъзможно. Това налага и прекратяването на състезателната ѝ кариера. Ели се оттегля с високо вдигната глава и с мисъл за доброто на отбора.

“Взехме единодушно решение. Че е време да приключа спортната си кариера в името на моето здраве, както и в името на успеха на нашия национален ансамбъл жени“, обяви Бинева.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова беше изпълнена със суперлативи за своята близка приятелка.

“За нас беше наистина много тежко да приемем, че Ели вече няма да се състезава с нас, тъй като наистина имема много силна връзка помежду си и тя е с нас от самото начало. С нея не веднъж сме си представяли и края на кариерите си , но нямаше как да не уважим решението й, защото здравето е приоритет за всички. Явно така е трябвало да стане, не мисля, че тя съжалява за нещо. Имахме страшно много преживявания и емоции, които ще помним цял живот“, коментира тя.

Президентът на федерацията Илиана Раева също беше изпълнена с възхищение от хладнокръвието и класата на Бинева в тежкия момент.

“Съдбата е избрала друг път за нея и това крехко и невероятно момиче го прие с цялото си достолепие на голям шампион, голяма личност и на един истински мъдрец!“, каза Раева.

Световната шампионка от София 2018-а Бинева ще остане близо до отбора в похода на ансамбъла ни към отличията в Токио. А показаното в Минск, където момичетата на Весела Димитрова спечелиха сребро, е гаранция за бъдещите успехи, дори в отсъствието на златната Ели, но с амбицираната Ерика Зафирова.