Отдавна битува мнението, че художествената гимнастика е зона само за жени. Разбира се, всяко правило има своите изключения. 28-годишният Николай е единственият мъж в Европа, който се занимава с грациозния спорт. Неговото ниво е такова, че успява да тренира дори национални състезателки.

„В залата съм по 12 часа. Художествената гимнастика е моят живот“, казва роденият в Бургас Николай.

„Треньор съм откакто се помня, защото нямаше как да имам някаква кариера е художествената гимнастика“, добавя Николай.

„Моя приятелка тренираше художествена гимнастика в Бургас. Веднъж бях с нея на тренировка, която се проточи по-дълго. Влязох в залата, за да я почакам. Треньорка ь ме попита защо са ми толкова хубави краката. В към пробвах това, което виждах в залата. Това правех и в залата. Блокът ми в Бургас бе близо до зала, където се провеждаше турнир всяка година. Много ми харесваше симбиозата между изкуство и спорт. Тези момичета изглеждаха като актриси – с костюмите, грима, прическата...“, добавя Николай.

„Гимнастика ми се отдаваше. Смеехме се, че ако бях момиче, щях да имам повече успехи, отколкото някои момичета. Семейството ми подкрепяше. Аз съм от едно много либерално семейство“, продължи Николай.

„Упорито си казвах, че човек е толкова голям, колкото и мечтите му и аз ги следвах. Не съм бил обект на подигравки, но на интерес – да. Обичам всички уреди и ги приемам като одушевени предмети“, сподели още Николай.