Дупки зеят по атлетическата писта на Националния стадион "Васил Левски". При този вид на съоръжението в събота и неделя трябва да се проведе шампионатът по лека атлетика на България за мъже и жени.

Сигналът до NOVA изпратиха бдителни зрители, които изразяват безпокойството си от състоянието на останалия единствен стадион с 400-метрова тартанова писта в столицата, разполагаща с 8 пътеки за бягане. Снимките са заснети на 1 юли 2018 г. (неделя), по време на заключителния състезателен ден от Европейския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. и под 18 г. с увреден слух.

Gong.bg
11 снимки

Стопанинът на обекта, държавното дружество "Национална спортна база", с изпълнителен директор Пламен Манолов, отказа достъп на NOVA да стадиона, като от там коментираха в писмен вид проблемите по пистата.

"В разговор с изпълнителния директор на дружеството Пламен Манолов президентът на БФЛА Добромир Карамаринов декларира, че съоръжението позволява нормалното провеждане на подготовка и състезания", гласи официалната позиция.

Спортният директор на федерацията по лека атлетика Диян Драшков от своя страна заяви пред NOVA, че дупките по пистата не пречат на атлетите: „За следващия сезон от Национална спортна база е планирано пълно разчертаване на пистата. Ние сме в отличен синхрон с тях. Към момента състоянието на пистата не пречи на състезателите.”

Състезатели в спринтовите бягания и треньори, с които NOVA се свърза обаче разкритикуваха състоянието на пистата. Въпреки че бяха склонни да говорят по темата, часове по-късно те промениха решението си и отказаха да застанат пред камера. За сега единственото обещание по темата остава от писмената позиция на Национална спортна база:

"НСБ ЕАД все пак ще направи обследване на пистата и ще ремонтира наранените участъци. За следващия сезон се предвижда и ново разчертаване."

А дали атлетите участници в предстоящия Национален шампионат за мъже и жени ще се състезават при равни условия, ще прецени техническият делегат на състезанието, в чиито правомощия е да реши дали проблемните пътеки за бяганията ще се използват.

Последното, което управата на стадиона е правила по отношение на пистата и лекоатлетическите съоръжения е освежаване на боята на зоните за предаване на щафетата 4x100 m, стартовата линия на 100 m, както и една от двете финални линии. Промяна в зоните за щафетата се наложи заради изменение в лекоатлетическите състезателни правила от края на миналата година.

Лекоатлетическата писта на Националния стадион не е ремонтирана от нейното полагане при последната основна реконструкция на съоръжението през 2002 година. Спортните съоръжения за лека атлетика също са сериозно амортизирани.