Освен спортната гимнастика, друга страст на легендарния Йордан Йовчев е стрийт фитнеса.

Атрактивният и набиращ все по-голяма популярност спорт се практикува предимно на открити места, но миналия уикенд бе организиран първия по рода си турнир по стрийт фитнес на закрито. 70 състезатели участваха в надпреварата, която се проведе в столичен МОЛ.

"За първи път правим в затворено пространство турнир. Той е кръг от националния шампионат. Голямата част от турнирите ще са в летния сезон. Опитваме се да помагаме и да даваме по-голямо поле за изява на хората, които харесват този спорт", коментира Йордан Йовчев пред NOVA.

Участникът в шест олимпиади и 4-кратен олимпийски медалист по спортна гимнастика е създател на първия официален клуб по стрийт фитнес в България.

"Различно е от фитнеса, който ние познаваме, защото тук има много динамика, музика, фрийстайл. Има и статични упражнения. Има обучени съдии, които продължават да разясняват правилата", добави Данчо Йовчев.

За състезателната 2017/2018 година, клубът на Йордан Йовчев организира Национално първенство в 20 кръга в различни градове.

На финалния турнир през месец юни ще бъдат определени шампионите в съответните категории.

Да стане шампион е мечтата на Жасмина Бояджиева, която преди това е тренирала акробатика и скокове във вода, а сега се учи от големия български спортист и шампион Йордан Йовчев.

12-годишното момиче впечатлява не само журито, а и всички зрители с техниката и старанието при изпълнение на своите сетове.

"Тренирам от две години и малко. Гледах, учих се от другите. Помагаха ми много хора. Тренирам предимно навън. Искам да отида на Световно първенство. Много съм надъхана. Това ми е мечта", сподели Жасмина Бояджиева.

Йордан Йовчев разкри, че подготвя специален съвместен спектакъл с олимпийския вицешампион по фигурно пързаляне от игрите в Солт Лейк Сити Иля Авербух.

Зрителите ще имат възможност да се насладят на една блестящата интерпретация от ледено, цирково, акробатично шоу и гимнастика на 17 февруари в Арена Армеец.

"На 17-и февруари от 19 часа в "Арена Армеец" ще има лед и гимнастика. Много големи звезди ще участват. Ние ще се постараем да дадем отново поле за изява на нашите национални състезатели с чисто акробатически номера. Ще направя нещо за нетрадиционен за мен уред - успоредка", разкри Данчо Йовчев.